Πολιτική

Ποια κόμματα «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο και ποια θα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές

Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια θα δώσει το επόμενο ραντεβού του με την Δικαιοσύνη ο καταδικασμένος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την κατά πλειοψηφία (9-1) απόφαση της της Ολομέλειας του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 το κόμμα του «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Χθες το βράδυ το κόμμα Κασιδιάρη «κόπηκε» κατά πλειοψηφία από τον Άρειο Πάγο, ενώ αντίθετη άποψη εξέφρασε ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης (μειοψηφία) ο οποίος υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας που έγιναν πρόσφατα, όπως και η «τροπολογία Βορίδη» είναι αντισυνταγματικές.

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των αρεοπαγιτών ο Ηλίας Κασιδιάρης σε δήλωσή του ανέφερε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα Έλληνες στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο (σήμερα) το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».

Στην συνέχεια, η Βάσω Πανταζή δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό. Στη δήλωσή της η κυρία Πανταζή, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι σήμερα θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο εντολέας του και το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, ανεξάρτητα εάν τυπικά ως πρόεδρος του υπέγραφε τη δήλωση συμμετοχής στις εκλογές ο απόστρατος Δημήτρης Χατζηλιάδης.

Αντίθετα από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την αρεοπαγίτη Ευδοξία Κιουπτσίδου, ομόφωνα έλαβε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου. Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε γνωστοποιηθεί από τον κ. Κανελλόπουλο ότι κατόπιν αποφάσεως της γενικής συνέλευσης (70 περίπου ατόμων) των μελών του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» ανέλαβε το τιμόνι του. Όμως, στην συνέχεια άλλαξε πλεύση χωρίς περεταίρω ουσιαστικές εξηγήσεις και δήλωσε συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές με το δικό του κόμμα ΕΑΝ.

Αναλυτικότερα, αρχικά 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές. Τελικά, οι αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι μπορούν να συμμετάσχουν επικείμενες βουλευτικές εκλογές, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ κόπηκαν συνολικά 14 κόμματα.

Όπως είναι γνωστό την περασμένη εβδομάδα από την πρώτη αξιολόγηση των αρεοπαγιτών, εκτός εκλογικής διαδικασίας τέθηκαν το κόμμα «Πατριωτική Ένωση» των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, όπως και το κόμμα η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Επίσης, εκτός εκλογικής αναμέτρησης τέθηκε το κόμμα «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες- Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος» του Νίκου Νικολόπουλου, καθώς δεν κατατέθηκαν τα αναγκαία στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική