SelectedΠολιτική

Ποινικός Κώδικας: «Ομπρέλα προστασίας» σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς μετά τις μηνύσεις των αντιεμβολιαστών

Εντολή από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ στους αστυνομικούς να σταματήσουν τις προσαγωγές εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν τον νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό – Έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Στην αφαίρεση του αυτοφώρου για συγκεκριμένη δέσμη «αδικημάτων» προσανατολίζεται η κυβέρνηση – Άμεση παρέμβαση και του Αρείου Πάγου

Σε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων απέναντι στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, μέσα από περιστατικά παρεμπόδισης της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να προασπίσει την ηθική, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των μελών της εκπαιδευτικής και της ιατρικής κοινότητας.

Σε ένα πρώτο βήμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, παρότι σημειώθηκε μπαράζ μηνύσεων εις βάρους λειτουργών της εκπαίδευσης. Στο εξής και εφόσον προκύπτει κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, από την πάγια διαδικασία που ακολουθείται, αφαιρείται το στάδιο της μετάβασης των εκπαιδευτικών στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, με δεδομένο ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αφενός η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και αφετέρου η προάσπιση του αδιασάλευτου της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και προστριβές.

Τα περιστατικά, άλλωστε, που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες, με εκπαιδευτικούς να εγκαλούνται ακόμη και με το φόβο επιβολής αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ, έχουν κινητοποιήσει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οι επικείμενες αλλαγές, προϊόν των επεισοδίων που σημειώθηκαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας, θα αποσκοπούν στην προστασία της επαγγελματικής, αλλά και προσωπικής υπόστασης τόσο γιατρών και υγειονομικών, όσο και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που εφαρμόζουν το γράμμα του Νόμου αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό, γνωρίζοντας πρωτόγνωρες συμπεριφορές ακραίου χαρακτήρα από γονείς, συγγενείς, νοσηλευόμενους και ασθενείς.

Με δεδομένο ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε διαβούλευση την Παρασκευή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αφαίρεση του αυτοφώρου, δηλαδή την εξαίρεση της διαδικασίας για συγκεκριμένη δέσμη «αδικημάτων», τα οποία προσάπτουν σε γιατρούς, υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς οι αρνητές του εμβολιασμού. Αν και το δικαίωμα της μήνυσης παραμένει αναφαίρετο για οποιονδήποτε πολίτη, θα προβλέπεται, ωστόσο, ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που θα ενάγονται από μηνυτήριες αναφορές με περιεχόμενο την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, να μην σύρονται στο αυτόφωρο, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

«Βγάλαμε διάταξη»

Την ίδια ώρα, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως καταδίκασε ανάλογα περιστατικά σε εκπαιδευτικούς από αρνητές -γονείς, σημειώνοντας πως «οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν το καθήκον τους, κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε πως υπάρχει διάταξη που καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τους κανόνες, τη στιγμή που οι αρνητές -γονείς όχι μόνο επιμένουν να στέλνουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα και self test στα σχολεία, αλλά στέλνουν και στην αστυνομία στους εκπαιδευτικούς, υποβάλλοντας μηνύσεις σε βάρος όσων διδασκόντων καλούνται να εφαρμόσουν τον νόμο.

Παράλληλα, αναφερόμενος από τη Θεσσαλονίκη στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «η πολιτεία έχει πει ξεκάθαρα ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα επεκταθεί. Αλλά για τους υγειονομικούς και για όσους έχουν ευάλωτες ομάδες να τις φροντίζουν, η υποχρεωτικότητα έχει να κάνει ότι μεταξύ της ατομικής επιλογής και δημόσιας υγείας επικρατεί η δημόσια υγεία», καλώντας εκ νέου τους υγειονομικούς «να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση και να επιστρέψουν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα», σημείωσε.

Συντονισμός με τη Δικαιοσύνη

Θέση απέναντι στο φαινόμενο των μηνύσεων έλαβε σήμερα και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι «για την αντιμετώπιση αυτών των φαινόμενων ενδεχομένως χρειάζεται ένας συντονισμός των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, ώστε αν δει κανείς ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που γενικεύεται, όπως για παράδειγμα αν γίνονται μηνύσεις για αστεία πράγματα περί εσχάτης προδοσίας και είναι προφανέστατα αβάσιμες, να σχηματίζεται μια δικογραφία πλην όμως να μην κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου». Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ακόμη πως πρόκειται για περιστατικά που έχουν μεμονωμένο χαρακτήρα, ενώ ξεκαθάρισε πως οι αρνητές δεν πρόκειται να «χτίσουν» καμία πολιτική καριέρα, διεκδικώντας το πεντάλεπτο της δημοσιότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Υπουργό Εσωτερικών, περισσότερο επικίνδυνα καθίστανται τα φαινόμενα που σχετίζονται με την παρακίνηση ανθρώπων να μη δέχονται νοσηλεία. «Μιλώ για περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από το περιβάλλον σε ασθενείς ώστε να οδηγούνται να μη δέχονται την νοσηλεία. Δεν είναι εύκολο νομικά θέμα. Απασχολεί πολύ την ιατρική κοινότητα κι έχει απασχολήσει και παλαιότερα τη νομολογία με ανθρώπους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αρνούνταν θεραπείες», επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Βορίδης και κατέληξε, λέγοντας πως «θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που πρέπει κι επιτάσσουν οι δικαστικές αρχές».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις και, σε καταφατική περίπτωση, να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Ο κ. Ζαχαρής ζήτησε από τους συναδέλφούς του, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής, με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Είδαμε ορισμένα παθολογικά φαινόμενα απέναντι σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, τα οποία θα τύχουν άμεσης διαχείρισης, υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση» σχολίασε σχετικά σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική Πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected