SelectedΟικονομία

Πολ Κρούγκμαν: Η Ελλάδα έχει σαφή και σημαντική οικονομική ανάκαμψη

Συνέντευξη έδωσε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Ειδικότερα, ο Κρούγκμαν, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο του 28th Annual Economist Government Roundtable μίλησε για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Κρούγκμαν: Τα πράγματα είναι σχετικά ανεκτά τώρα στην ελληνική οικονομία

«Η Ελλάδα έχει τελικά σαφή και σημαντική οικονομική ανάκαμψη και χρειάστηκε πολύς χρόνος. Αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι επειδή απλώς τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα τώρα, όλα όσα προηγήθηκαν ήταν δικαιολογημένα. Κάποια πράγματα λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας. Ο τουρισμός έχει γίνει μια τεράστια δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό», ανέφερε αρχικά ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα επιστρέφει για τα καλά, ο Κρούγκμαν τόνισε: «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι το ευρώ, ότι το κόστος μιας κρίσης του ευρώ θα είναι μόνιμο και τελικά μια χώρα ανακάμπτει. Αλλά Θεέ μου, το κόστος αυτής της πορείας ήταν τεράστιο. Οπότε ναι, τα πράγματα είναι σχετικά ανεκτά τώρα στην ελληνική οικονομία. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον».

Για το αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη ρίσκα, ο Αμερικανός οικονομολόγος επισήμανε ότι «όλοι αντιμετωπίζουν ακόμη ρίσκα. Εννοώ, μεταξύ άλλων η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους που αντιμετώπιζε πριν. Αλλά ανησυχώ για τον κόσμο συνολικά. Για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή φοβάμαι περισσότερα για τη χώρα μου παρά για τη δική σας. Στις παραμονές της κρίσης η Ελλάδα ήταν αποδέκτης μιας πραγματικά μη βιώσιμης εισροής κεφαλαίων και όταν αυτά κόπηκαν άρχισε το μεγάλο έλλειμα. Τώρα δεν είναι έτσι η κατάσταση, αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, είναι δύσκολο».

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται χρόνος για να γίνει η Ελλάδα όπως ήταν πριν 15 ή 20 χρόνια πριν, ο Κρούγκμαν τόνισε ότι «ναι αλλά και ίσως ποτέ. Ηταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια οικονομία που οδηγείτο από μια παράλογη πληθωρικότητα από πλευρά επενδυτών. Υπήρχε μια ροή χρημάτων με έναν ρυθμό που είναι απίθανο να ξανακαταγράψουμε. Αλλά αν ρωτάτε πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο ΑΕΠ όπως η Γαλλία, ή η Δανία, η απάντηση είναι πως κανείς δεν το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της οικονομίας.

Η κατάσταση στη γαλλική οικονομία αν κυβερνήσει η «Εθνική Συσπείρωση»

«Ως προς τη Γαλλία, αποτελεί ερώτημα, ξέρετε, το πως θα διαχειριστεί την κατάσταση η γαλλική οικονομία, εάν η “Εθνική Συσπείρωση” καταλήξει στην κυβέρνηση. Και θα είναι προβληματικό, αλλά έχω ανησυχίες για ένα λογικό σενάριο μιας βραχυπρόθεσμης οικονομικής κρίσης. Αν η “Εθνική Συσπείρωση” όντως προσπαθήσει να μεγαλώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να περικόψει τον ΦΠΑ και να πληρώσει με κάποιο τρόπο για όλα αυτά με το να είναι κακόβουλη προς τους μετανάστες, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα», συνέχισε ο οικονομολόγος.

Τι είπε για πολέμους σε Ουκρανία, Γάζα και αμερικανικές εκλογές

Για τους πολέμους στην Ουκρανία, στην Γάζα αλλά και για τα πλοία που αναγκάζονται να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι και το αν είναι νέα πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία ερωτήθη στη συνέχεια ο Κρούγκμαν: «Η οικονομική πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία, όσον αφορά τις επιπτώσεις του, βρισκόταν στην χειρότερή της φάση πριν από δυο χρόνια. Ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια τρομερή καταστροφή. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι επιθέσεις των Χούθι είναι ανατρεπτικές».

Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις εκλογές, δεν ξέρω τίποτα. Αν θα είναι ο Μπάιντεν ή αν θα κάνει στην άκρη και ποιος άλλος θα αναλάβει, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό. Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν ή ένας εκλεκτός διάδοχός, τότε οι σχέσεις με την Ευρώπη θα είναι λίγο-πολύ εντάξει. Εάν ρωτάτε, αν θα πρέπει να ανησυχήσουμε για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ κερδίσει, τότε ναι. Σίγουρα σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν έτσι».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected