Πολιτική

Πολ Μέισον: «Κάρφωνε» στη βρετανική κυβέρνηση τα φιλορωσικά ΜΜΕ; – Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν το αποκλείει…

Ο άλλοτε στενός φίλος του Βαρουφάκη, δημοσιογράφος Πολ Μέισον, ήταν υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα – Το 2015 μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «This is a Coup» – Τι αναφέρουν καταγγελίες από τη Βρετανία και ποια θέση παίρνει ο Έλληνας πρώην ΥΠΟΙΚ

Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και ερωτηματικά προκαλούν οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον, ο οποίος κατά το παρελθόν υπήρξε στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Μέισον φέρεται να είχε ανοιχτή γραμμή με ανώτατο στέλεχος του βρετανικού Foreign Office.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό ιστολόγιο Grayzone δημοσίευσε emails τα οποία, όπως υποστήριζει, ήρθαν στο φως και δείχνουν τον Βρετανό δημοσιογράφο να συζητά σχέδια για τη συμμετοχή του κράτους στη φίμωση αντινατοϊκών μέσων ενημέρωσης, κυρίως, δε, μέσων που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου στον πόλεμο με την Ουκρανία. Προς το παρόν ο Πολ Μέισον δεν έχει ούτε αρνηθεί ούτε επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτών των emails, αλλά έχει πει ότι είτε πρόκειται για αλλοιωμένα είτε πλαστά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για emails που αντάλλαξε ο δημοσιογράφος με τον Αμιλ Καν, τον επικεφαλής του εργολάβου πληροφοριών Valent Projects. Στην μεταξύ τους αλληλογραφία φαίνεται ότι ο Καν προτείνει την πραγματοποίηση μίας  συνεδρίασης brainstorming στο γραφείο της υπηρεσίας του και προσκαλεί κρατικούς πράκτορες να συμμετάσχουν, αλλά οι φίλοι του στο κράτος πρότειναν μια άλλη πορεία δράσης.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

«Για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Paul Mason ρωτήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του Guardian, Owen Jones. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στη διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Paul Mason, την αυθεντικότητα της οποίας ο ίδιος ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει, και στην οποία φέρεται να έχει χαρτογραφήσει διάφορες αριστερές οργανώσεις στις οποίες χρεώνει φιλο-Πουτινική στάση, και τις οποίες βάζει στο στόχαστρο προσεγγίζοντας για το σκοπό αυτό μέχρι και τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε λέγοντας πως ένα από τα πράγματα που τον κάνουν να χάνει τη θέλησή του για ζωή είναι ο εμφύλιος πόλεμος εντός της Αριστεράς, και ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να είναι μέρος αυτού του εμφύλιου πολέμου. Όπως είπε τον Paul Mason τον γνωρίζει χρόνια, τον έχει υποδεχτεί στο κτήριο της ελληνικής βουλής, δούλεψαν μαζί, έκλαψαν μαζί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας εδώ στην Ελλάδα και είχαν διαφωνήσει έντονα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών γιατί ο Paul Mason υποστήριξε την παράδοση του Τσίπρα, θεωρώντας ότι ο Τσίπρας δεν είχε εναλλακτική. Από την άλλη, o Γιάνης Βαρουφάκης θεώρησε αυτό που έκανε ο Τσίπρας ασυγχώρητο, γι’ αυτό και είχαν με τον Paul Mason μια ευγενική μεν, διαφωνία δε.

Έχοντας διαβάσει τα email που διέρρευσαν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως αν αυτά τα email είναι πραγματικά, τότε το απεχθές ανταγωνίζεται το ποταπό. Γιατί είναι απεχθές και ποταπό να χαρτογραφήσεις τους συντρόφους σου με έναν τρόπο που παραπέμπει σε τακτικές της CIA και της NSA όταν χαρτογραφούν ανατρεπτικά στοιχεία που δημιουργούν προβλήματα στις δυνάμεις εξουσίας, και μάλιστα τοποθετώντας τον Jeremy Corbyn στο επίκεντρο, ως την αιχμή του δόρατος στην προπαγάνδα υπέρ του Πούτιν. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη αυτό είναι αρκετό. Γιατί γνωρίζει τον Jeremy Corbyn, έχουν ασκήσει ο ένας στον άλλον κριτική, αλλά είναι σύντροφοι, και υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζει καλά: ότι ο Jeremy δεν είναι υποστηρικτής του Πούτιν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εύχεται ο Paul Mason να μην είναι μέρος μιας σκοτεινής προσπάθειας δαιμονοποίησης συντρόφων του. Ιδίως όταν είναι τόσο πρόδηλο ψέμα. Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι από τα λίγα πράγματα που κάνουν τον Γιάνη Βαρουφάκη να θέλει να τρέξει σε μια σπηλιά και να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Και δεν είναι πολλά αυτά που του δημιουργούν αυτή την αίσθηση».

Πολ Μέισον: Ο άνθρωπος που «μπαινόβγαινε» στο Μαξίμου το 2015 και είχε χαρακτηρίσει «γερμανοτσολιάδες» τους υποστηρικτές του «ΝΑΙ»

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Μέισον κατά το παρελθόν εργάστηκε στο Channel 4 και τον Guardian ενώ ήταν από τα πρόσωπα που είχαν άμεση επαφή με όσα είχαν συμβεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Ήταν τέτοια η στήριξη προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα  που είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει «γερμανοτσολιάδες» τους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. 

Είναι ενδεικτικό πως ο Μέισον μπορούσε να μπαίνει ελεύθερα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ την ίδια περίοδο γύρισε και το ντοκιμαντέρ «This is a coup: «Αυτό είναι πραξικόπημα», στο οποίο έχουν καταγραφεί τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Μάλιστα εκθείαζε τον Αλέξη Τσίπρα ενώ για την τότε αντιπολίτευση μιλούσε με τα χειρότερα λόγια. 

«Για τον Τσίπρα, το να μείνει στην εξουσία ως ασπίδα απέναντι στη λιτότητα, ήταν προτιμότερο από το να παραδώσει την εξουσία πίσω, σε ένα τσούρμο πολιτικών μαφιόζων, που υποστηρίζονται από μια μαφία πλουσιόπαιδων που γαυγίζουν» έγραφε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος. 


#ThisIsACoup - Episode 1-


#ThisIsACoup - Episode 2 - TO PAY OR NOT TO PAY?


#ThisIsACoup - Episode 3 - OXI, THE GREEK WORD FOR NO


#ThisIsACoup - Episode 4 - SURRENDER OR DIE

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική