15 Αυγούστου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολωνός στρατηγός ζητά την ανάκτηση του Καλίνινγκραντ από τη Ρωσία

Στηρίζει πιθανές διεκδικήσεις της Βαρσοβίας στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής το Κίεβο – Ειρωνικό σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα

Θέμα Καλίνινγκραντ, ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα, θέτει ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της Διάσκεψης του Πότσνταμ, μέρος της Ανατολικής Πρωσίας παραχωρήθηκε στην τότε ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο έδαφος στην Πολωνία.

Ο Σκρίπτσακ υποστήριξε πως η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ τελεί «υπό ρωσική κατοχή από το 1945», τονίζοντας πως το έδαφος αυτό ιστορικά ανήκει στη Πρωσία και την Πολωνία. «Έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αμφισβητήσεις για την περιοχή που κατέχει η Ρωσία» τόνισε ο Πολωνός στρατηγός.

Με ειρωνεία απάντησε στις αιτιάσεις του πολωνού στρατηγού η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανάρτησε στο Telegram τη δήλωσή του με την υποσημείωση ότι όπως «γρήγορα ανεβαίνει, τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνει», εννοώντας προφανώς τις πολωνικές φιλοδοξίες.

«Σε αυτούς τους πολίτες της Πολωνίας που κάνουν τέτοιες δηλώσεις, ακόμα και σε αυτούς που τις πιστεύουν, η συμβουλή μας είναι να μελετήσουν την ιστορία του 20ου αιώνα. Μόλις το κάνουν αυτό, θα καταλάβουν ότι είναι αδύνατο να επιστραφεί ό,τι δεν ανήκε ποτέ στην Πολωνία. Η δήλωση ότι η Βαρσοβία μπορεί να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ είναι ανοησία, το Καλίνινγκραντ ήταν, είναι και θα είναι μια ρωσική πόλη στη Βαλτική», είπε ο Ντμίτρι Λίσκοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του ρωσικού θύλακα. Πριν από έναν χρόνο ο Σκρίπτσακ είχε αποκαλέσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ «πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα και την πολωνική πεδιάδα», κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο «πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» για αυτήν την περιοχή.

Τότε, η ρωσική κρατική Δούμα θεώρησε αυτή τη δήλωση ως εχθρική και ξεπερασμένη, και ο κυβερνήτης της περιοχής, Αντόν Αλιχάνοφ, προέτρεψε τον Σκρίπτσακ να σταματήσει να φαντασιώνεται και να «προσπαθήσει να μην βρίσκεται στη Λίθινη Εποχή».Πολιτική