Πολιτική

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χριστοδουλίδης: Δεν θα καλύψουμε κανέναν Κύπριο που παραβιάζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στις επικαιροποιημένες λίστες κυρώσεων που δημοσιοποίησαν σήμερα οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, δεν περιλαμβάνονται νέα ονόματα Κυπρίων, πέραν αυτών που είχαν καταγραφεί στο προηγούμενο πακέτο.

Τα δικηγορικά και τα λογιστικά γραφεία που περιλαμβάνονται στις λίστες για συνεργασία με Ρώσους ολιγάρχες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς πάγωσαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Αναγκάστηκαν να απολύσουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, ενώ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους πελάτες τους, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Κύπρου να εφαρμόσει κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και δεν έκρυψε την ενόχληση του λέγοντας πως η Λευκωσία επιδεικνύει μια πέραν του δέοντος προθημεία να συμμορφωθεί με τα μέτρα της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «και αυτά τα δεδομένα (των νέων κυρώσεων) θα αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ξεκαθάρισε πως το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι πως δεν είναι εδώ για να καλύψει κανέναν.

Απαντώντας εμμέσως στον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Κύπριος πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θέλει να στείλει ένα μήνυμα «γιατί τις τελευταίες ημέρες ακούω από κάποιους, λαμβάνω κάποια μηνύματα, κάποιοι μεμψιμοιρούν ότι δήθεν η Κυβέρνηση δέχεται αβασάνιστα τις αποφάσεις ξένων κυβερνήσεων, των Αμερικανών, των Βρετανών, και θέτουμε σε κίνδυνο τη σχετική βιομηχανία (τομέα υπηρεσιών)».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανένα. Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία, γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία, θα πρέπει και ακολουθηθεί η νομική οδός», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ό,τι δίδεται στη Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιολογείται και αν είναι στη βάση πραγματικών δεδομένων θα λαμβάνονται μέτρα. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε μια σημαντική βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας. Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, για να συνεχίσω από κάποιο σχόλιο που άκουσα το πρωί, θα πρέπει να απομακρύνεται».

«Και επαναλαμβάνω. Δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανένα. Να είμαι ξεκάθαρος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρακής Δημοκρατίας
Ερωτηθείς για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης, σημείωσε πως «το πρώτο είναι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και εάν είναι πραγματικά δεδομένα να λάβουμε όλες εκείνες τις ενέργειες. Μόνο έτσι, επαναλαμβάνω, το όνομα της χώρας μας, η αξιοπιστία της συγκεκριμένης σημαντικής δραστηριότητας στην οικονομία μας, θα διασφαλιστεί».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική