2 Φεβρουαρίου 2023

Politico: Η ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή πήρε 115.000 από πρόγραμμα που προωθούσε η αδερφή της

Όσον αφορά τα διαδικτυακά αρχεία του παρελθόντος έργου άσκησης πίεσης, η αδελφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, επιθυμεί μια καθαρή αρχή.

Η πρώην πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαφθορά, είχε τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις που διοργάνωνε η μικρότερη αδελφή της. Η ΜΚΟ «MADE Group» της Μανταλένας είχε αναπτύξει ένα δίκτυο από ρούχα και έργα που ευθυγραμμίζονταν στενά με το έργο της τεχνολογικά έμπειρης Εύας στο Κοινοβούλιο. Η MADE Group διεκδικούσε και κέρδιζε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ μια φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο.

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, οι εκδηλώσεις του οποίου γίνονταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν την Εύα ως ομιλήτρια. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να «κρυφτεί» αφαιρώντας όλες τις αναφορές και στις δύο αδερφές από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους άμισθους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της» λόγω «απρόβλεπτων και ταραχώδους συνθηκών», σύμφωνα με ένα email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που δημοσίευσε το Politico.

Τα ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, επιβιώνουν στο LobbyFacts.eu -έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ- και η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση από τον ιστότοπο.

«Ζητώ τη διαγραφή των δεδομένων που βρίσκονται κάτω από το όνομα ELONTECH – το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Δικαίου για τις Νέες Τεχνολογίες, του οποίου είμαι συνιδρυτής», έγραψε η Μανταλένα Καϊλή σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 30 Δεκεμβρίου προς το LobbyFacts.eu. «Αυτά είναι ψευδώς καταχωρημένα σε αυτή την πλατφόρμα, δεν είναι νομικό πρόσωπο, ούτε λειτουργεί ως οργανισμός άσκησης πίεσης».

Η Βίκι Καν, μία από τις διαχειρίστρεις του LobbyFacts.eu δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά επακόλουθα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech. Η Καν πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα λαμβάνονται «από το Μητρώο Διαφάνειας των λόμπι της ΕΕ, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζουμε θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από τον ίδιο τον καταχωρίζοντα».

Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Καν δήλωσε ότι η ELONtech φαίνεται να παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022 πριν διαγραφεί.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δήλωσε ότι η ELONtech διαγράφηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022 λόγω της «αποτυχίας της να μεταφέρει και να επικαιροποιήσει τα δεδομένα της σύμφωνα με τις απαιτήσεις μιας νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες δημοσιοποίησης.Πολιτική