Πολιτική

Politico: Ο Σχοινάς θέτει τα θεμέλια για μια ευρωπαϊκή πολιτική υγείας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να καταλήξουμε στο ότι χρειαζόμαστε την Ευρώπη της Υγείας» – Τι ανέφερε στο Politico για την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού

«Χρειάστηκαν χρόνια και μια πανδημία για να καταλήξουμε στο ότι «η Ευρώπη της Υγείας» είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια ευρωπαϊκή στρατηγική με σκοπό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η παρασκευή και η διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η πολιτική υγείας συμβολίζει την Ευρώπη που προστατεύει και ενδυναμώνει. Η πολιτική υγείας μπορεί να αποτελέσει ασπίδα αλλά και ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μας, τη φαρμακοβιομηχανία, τις κυβερνήσεις μας, τους επαγγελματίες του κλάδου και τους πολίτες, τόνισε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για αναπόσπαστο τμήμα του τρόπου ζωής μας.

Καλωσόρισε την ιδέα για «Ευρώπη της Υγείας»

Ο κ. Σχοινάς καλωσόρισε ακόμη την ιδέα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για μια «Ευρώπη της Υγείας», τη στιγμή που, όπως σημείωσε, για πολλά χρόνια βασική επιλογή της Ευρώπης ήταν να μην έχει πολιτική υγείας.

Το Politico αναφέρει ότι «το να σώζει ζωές είναι σχεδόν κυριολεκτικά η δουλειά του» καθώς ο αντιπρόεδρος επιβλέπει την πολιτική της υγείας την περίοδο του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η πανδημία εγκαινίασε «μία νέα αρχή» για την ευρωπαϊκή πολιτική της υγείας: υπάρχει το πρόγραμμα EU4Health (Η ΕΕ για την Υγεία), το σχέδιο για τον καρκίνο και η στρατηγική για τα φάρμακα που αναμένεται αργότερα εντός του έτους καθώς και η στρατηγική για τα εμβόλια που παρουσιάστηκε σήμερα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν «σημαντική αλλαγή πορείας» και έρχονται να καλύψουν το χάσμα που αναδείχτηκε στη διάρκεια της πανδημίας ανάμεσα στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και τις περιορισμένες αρμοδιότητες της Ευρώπης σε θέματα Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική