Διεθνή

Ποροσένκο: Το Σάββατο η ανταλλαγή αιχμαλώτων – NATO και Ρωσία χαιρετίζουν την εκεχειρία

AA6281EA741C3D4CB37B7E958EDA8398.jpgΤο NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε από το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου διεξάγεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ότι οι αιχμάλωτοι πιθανόν θα αρχίσουν να απελευθερώνονται το Σάββατο βάσει της συμφωνίας για την κήρυξη εκεχειρίας η οποία συνήφθη στη συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η εκεχειρία είναι σε ισχύ από τις 18:00 (ώρα Ελλάδας). 

Σύμφωνα πηγή που είναι σε γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας αυτής, συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την παραμονή των δυνάμεων των δύο πλευρών στις θέσεις όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή και την επαλήθευση της τήρησης της κατάπαυσης του πυρός από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το NATO εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πολιτικής διαδικασίας» για τον τερματισμό της σύρραξης στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο καλωσόρισε τη συμφωνία και ανακοίνωσε πως ελπίζει να εφαρμοστεί «όρο προς όρο».

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή