Πολιτική

Πορτογαλία: Νίκη στο νήμα για την κεντροδεξιά – Τεράστια άνοδος του ακροδεξιού Chega

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε στην Πορτογαλία η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία του Λουίς Μοντενέγκρο μετά τις εκλογές της Κυριακής, το ποσοστό, όμως, που συγκέντρωσε (28,67%) και οι έδρες που κατέλαβε στη Βουλή δεν δίνουν πολλές ελπίδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στη χώρα.

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με μικρή διαφορά από την Δημοκρατική Συμμαχία ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε με μεγάλη άνοδο το ακροδεξιό κόμμα Chega.

Το Chega που ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από τον πρώην παρουσιαστή ποδοσφαίρου, Αντρέ Βεντούρα, συγκέντρωσε ποσοστό 18% εκλέγοντας 48 βουλευτές, όταν το 2019 είχε λάβει 1,3% και έναν βουλευτή και το 2022 7,2% και 12 βουλευτές.

Από την πλευρά του ο Μοντενέγκρο σε δηλώσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας τόνισε ότι δεν θα βασιστεί στο Chega για να κυβερνήσει, μολονότι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς τη στήριξή του.


Portuguese centre right opposition party cheer exit polls predicting election win | AFP

Όπως σημειώνει ο Guardian «ακόμα και με τη στήριξη του κεντροδεξιού Liberal Initiative που καταλαμβάνει την τετάρτη θέση με ποσοστό περίπου 4,9%, κάθε κυβερνητική προσπάθεια από την Δημοκρατική Συμμαχία θα πρέπει να βασίζεται στην στήριξη του Chega για να περάσει νόμους, αφήνοντας τη σταθερότητά της στα χέρια της άκρας δεξιάς».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική