Ελλάδα

Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά από τη μείωση του φόρου

26c085ef18a3ced3491429d92848ac19_l.jpg

Κατά 10-12 λεπτά το λίτρο υπολογίζεται ότι θα είναι στην πράξη η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έπειτα από την περικοπή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30%, όπως εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,2 ευρώ το λίτρο, από 1,25 με 1,3 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου/ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.

Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έπεσε κατακόρυφα- κατά 70% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- εξαιτίας της αύξησης της τιμής του, μετά από την εξίσωση του Ειδικού Φόρου με τον αντίστοιχο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο χειμώνα, στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, να υπάρχει κυριολεκτικά ορατό πρόβλημα στην ατμόσφαιρα, καθώς πολλά νοικοκυριά στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως τα τζάκια και σόμπες.

«Η εξαγγελία στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού κ. Σαμάρα για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της. Σε αυτή κάνει λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας, ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών. Εκτιμά δε ότι η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο, τη νέα χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα