Πολιτική

Ποσοστό αυτοδυναμίας και διψήφια διαφορά: Ηγεμονία Μητσοτάκη βγάζει το exit poll

Διπλή ηγεμονία Μητσοτάκη προδιαγράφει το exit poll, καθώς η ΝΔ δείχνει να προσεγγίζει τα ποσοστά του 2019 και λαμβάνει ποσοστό που θα της έδινε αυτοδυναμία με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα θα λάβει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανίσει και άλλες απώλειες, καθώς η τόσο μεγάλη διαφορά που κατέγραψε το exit poll δεν μπορεί να θεωρηθεί αναστρέψιμη, επομένως δεν θα έχει την δυνατότητα να πολώσει το κλίμα ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των κομμάτων δείχνει να ξεπερνά τις 10 μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει πάνω από 4 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σηματοδοτεί την αρχή μίας εσωτερικής κρίσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία καταστροφική προεκλογική καμπάνια.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον στόχο του για «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό – και εκτιμάται ότι με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στις κάλπες δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι των διερευνητικών, επιλέγοντας το ρόλο του «πραγματικού εκφραστή της αντιπολίτευσης». Άλλωστε, οι πρώτες διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη επαναλάμβαναν την κατηγορία προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «ο μέγας χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Από τα υπόλοιπα κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ΚΚΕ – κάτι που είχε φανεί και από την προεκλογική περίοδο, με το ξακάθαρο ύφος της καμπάνιας του – αλλά και το «πλασάρισμα» της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική