Διεθνή

Πούτιν: Οι νέες Δυτικές κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ουκρανία

6A10600A41DB3B4B7916448F8157BF3B.jpgΩστόσο, ο ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Δύσης.

Σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση πως η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, απηύθυνε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγη ώρα αφότου Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες ποινές στη ρωσική οικονομία.

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση πως χρησιμοποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία για να δώσει νέα ζωή στο NATO, ενώ κατήγγειλε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ πως επιχειρούν να εξασφαλίσουν κράτη-δορυφόρους στη ρωσική περιφέρεια.

Αναφερόμενος δε ειρωνικά στην απόφαση της Ε.Ε. να επεκτείνει τη λίστα των ρώσων αξιωματούχων που απαγορεύεται να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο κ. Πούτιν σχολίασε πως αυτό είναι στο συμφέρον της Ρωσίας, καθώς οι «στόχοι» θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχολούνται με τους πολίτες.

Όχι σίγουρα τα αντίποινα

Ωστόσο, ο κ. Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Δύσης, τονίζοντας πως θα δώσει την έγκρισή του μόνο σε περίπτωση που οι ρωσικές κυρώσεις θα ωφελήσουν τους ρώσους καταναλωτές και την οικονομία.

«Αν η κυβέρνηση συμπεράνει πως ορισμένα βήματα συνάδουν με τα συμφέροντα της οικονομίας, τότε θα το κάνουμε. Αλλά αν είναι μόνο για να δείξουμε πόσο σκληροί είμαστε, να δείξουμε τα δόντια μας και να υποστούμε απώλειες για αυτό, δεν θα το κάνουμε», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή