4 Ιουνίου 2020

Προαναγγέλθηκε ενιαίος κώδικας για τις συντάξεις: «Λερναία Υδρα» η ασφαλιστική νομοθεσία

vroutsis-ypoik-660_3.png

Τέλος στο «δαιδαλώδες» τοπίο του ασφαλιστικού και την πολυνομία στα μεγάλα Ταμεία, με την κατάρτιση ενός «απλού, δίκαιου και κυρίως διαφανούς Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης» φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας με το έργο «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 11 μήνες.

Το πρώτο βήμα – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – έγινε ήδη με την καταγραφή του συνόλου της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά χρειάστηκαν 38.495 σελίδες για την αποτύπωση του πλαισίου των καταστατικών διατάξεων και των κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, το οποίο καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά σε 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας).

Ειδικότερα, βρέθηκε ένα λαβύρινθος από 5.436 νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις – κυρίως σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ενώ συγκεντρώθηκαν 2.800 δικαστικές αποφάσεις και 26 διατάξεις κοινοτικού και διεθνούς δικαίου. Πρώτα στη λίστα με τις περισσότερες διατάξεις βρίσκονται ο ΟΑΕΕ (1.692) και το ΙΚΑ (1.222), ενώ ακολουθεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (1.021), για το οποίο, ωστόσο, έχουν εκδοθεί αναλογικά οι περισσότεροι νόμοι (180), τα περισσότερα Π.Δ. (123) και οι περισσότερες υπουργικές αποφάσεις (572). Οι περισσότερες εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί από τον ΟΑΕΕ (1.279) και από το ΙΚΑ (844), ενώ οι λιγότεροι νόμοι, Π.Δ. κ.α. ισχύουν μόνο για τους ασφαλισμένους στο Ταμείο Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (συνολικά 32).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η διαδικασία έφερε μάλιστα στο φως και «ειδικές φωτογραφικές διατάξεις» για συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες απολάμβαναν «προκλητικά προνόμια».

«Όταν λέγαμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένας λαβύρινθος, ένα ψηφιδωτό γεμάτο εξαιρέσεις, ειδικά καθεστώτα και ‘παραθυράκια’, φαινόταν υπερβολή. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε, καθώς το τιτάνιο έργο της απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας ανέδειξε την ύπαρξη περίπου 40.000 σελίδων με διάσπαρτες, αλληλοεπικαλυπτόμενες ή ακόμη και αντιφατικές μεταξύ τους διατάξεις», ανέφερε χθες σε σχετικές του δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι με την ολοκλήρωση του έργου «το ασφαλιστικό θα έχει μετατραπεί σε ένα διαφανές, δίκαιο, αποτελεσματικό και προπαντός απλό σύστημα, χωρίς “εξαιρέσεις” και “παραθυράκια”». «Η ‘Λερναία Ύδρα’ της πολυνομίας θα έχει νικηθεί ενώ η Ελλάδα θα διαθέτει ένα ασφαλιστικό σύστημα χτισμένο για πρώτη φορά σε υγιείς και ισχυρές βάσεις», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.Ελλάδα