19 Αυγούστου 2022

Προανακριτική για Novartis: Ακόμα και σήμερα οι απαντήσεις του Αρείου Πάγου για «Σαράφη»-«Κελέση»

Τα μέλη της προανακριτικής ζητούν να εξετάσουν τους δύο «κουκουλοφόρους» όπως τους εξέτασε ο εισαγγελέας – «Δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπό του, θέλουμε απαντήσεις» λένε για την εμφάνιση  του «Μάξιμου Σαράφη» και τους όρους που θέτει για να καταθέσει

Δεν αποκλείεται και σήμερα ακόμη, αν όχι, τότε, την ερχόμενη Δευτέρα, ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, να απαντήσει στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία έρευνα την σκευωρία της Novartis σε σχέση με την συμμετοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Χθες επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αντιπροσωπεία των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από τον πρόεδρο της Γιάννη Μπούγα και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση) κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Παράλληλα, η προανακριτική επιτροπή ζητεί να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ακόμη, η προανακριτική επιτροπή ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,
2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και
3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Ως προς την επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η προανακριτική επιτροπή, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Προηγούμενα, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απατώντας στο προχθεσινό έγγραφο των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να υπεισέρθει στις αρμοδιότητες και το έργο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και προσθέτει ότι για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων πρέπει να τηρηθεί η σχετική υπουργική απόφαση του 2018.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπρακουμάτσος στην απάντησή του, κάνει λόγο για την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται, μεταξύ των άλλων, με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επί δύο εικοσιτετράωρα εξαφανισμένος προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε σημεία ζωής και έστειλε νέα επιστολή στην Προανακριτική, ζητώντας να καταθέσει. Βεβαια, ο προστατευόμενος μάρτυρας επιμένει να ζητά την εξέτασή του με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι μόνο η Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τους όρους και τον τρόπο κατάθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβίβαση του αιτήματος Σαράφη έγινε μέσω του αρμόδιου τμήματος για την προστασία μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Προανακριτική δεν πρόκειται να δεχθει το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» και θα επιμείνει στην δια ζωσης εξέταση. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπά τους. Μας ενδιαφέρουν οι απαντησεις σε κρίσιμα ερωτηματα και, για να έχουμε απαντήσεις πραγματικές, πρέπει να τους εξετάσουμε στον ίδιο χώρο» αναφέρει μέλος της Επιτροπής.Πολιτική