Πολιτική

Προανακριτική για Novartis: Ο «Σαράφης» έκανε δύο τηλεφωνήματα για να αποφύγει την βίαιη προσαγωγή

Το παρασκήνιο των τηλεφωνημάτων – Τι αναφέρουν τα έγγραφα που έστειλε στην προανακριτική για τη Novartis το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ

Με δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής δήλωσε την παρουσία του ο «κουκουλοφόρος» μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης μετά απο δύο εικοσιτετράωρα εξαφάνισης προκειμένου να αποφύγει το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εξέδωσε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να καταθέσει.

Υπο τον κίνδυνο να αρθεί το καθεστώς προστασίας του λόγω της μη συνεργασία του με τις αρμόδιες αρχές, ο «Μάξιμος Σαράφης» σπεύδει να δηλώσει ότι είναι «συνεργάσιμος» ωστόσο επιμένει ότι η εξέταση του πρέπει να γίνει με μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του, πρόταση που ήδη έχει απορριφθεί απο την προανακριτική.

«Δεν θα καθορίσει ο μάρτυρας τον τρόπο εξέτασής του» επιμένουν μέλη της προανακριτικής και προσθέτουν «η εξέτασή του θα γίνει όπως προβλέπει ο νόμος. Δια ζώσης. Οπως εξετάστηκε και απο τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη».

Επίσης, τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι η επικοινωνία του «Μάξιμου Σαράφη» με το τμήμα προστασία έγινε κατόπιν νομικής καθοδήγησης προκειμένου να μην συνταχθεί έκθεση απείθειας.

Εξηγούν ότι σύμφωνα με το νόμο και την υπουργική απόφαση για τους προστατευόμενους μάρτυρες η άρση του καθεστώτος προστασίας γίνεται απο την αρμόδια αρχή που του το χορήγησε μετά απο αιτιολογημένη γνώμη του τμήματος προστασίας της ΕΛΑΣ. Στην προκειμένη περίπτωση εγείρονται λόγοι σύνταξης τέτοιας έκθεσης γεγονός που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυρία Τουλουπάκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επικοινωνία το τμήμα προστασίας μαρτύρων έστειλε δύο έγγραφα προς την προανακριτική. Το πρώτο που κοινοποιείται και στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει:

«Στις 20/20/2020 στις 12:12 με κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μ. Σαράφης” και με ενημέρωσε ότι ο λόγος μη προσέλευσή του στην επιτροπή για εξέταση δεν είναι απο απείθεια αλλά γιατί δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης και αλλοίωσης φωνής. Επιπρόσθετα μου γνώρισε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλλει στον σκοπό της με την εξέτασή του εφόσον τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις. Ακόμα μου ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει την συνεργασία του με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί όπως έπραττε και πριν την ανωτέρω εξέταση. Ακολούθως τον διαβεβαίωσα ότι η υπηρεσία μας ως αρμόδια για την εφαρμογή μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο όπως αυτά προσδιορίστηκαν απο την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς θα ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις σε κάθε στάδιο διεργασίας. Κατόπιν αυτών μου δήλωσε ότι βρίσκεται στην διάθεσή της επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί απο την υπηρεσία μας προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό τόπο κατάθεσης εφόσον του γνωστοποιηθεί εγκαίρως»

Το δεύτερο έγγραφο που κοινοποιείται στην εισαγγελία Διαφθοράς και τον επόπτη της Παναγιώτη Μπρακουμάτσο αναφέρει:

«Σας ενημερώνω ότι σε νεότερη επικοινωνία που είχα στις 18:53 20/20/2020 με τον προστατευόμενο μάρτυρα “Μ. Σαράφη” μου επανέλαβε ότι εφόσον η επιτροππή αποδεχθεί το αίτημά του για εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίβωσης βρίσκεται στην διάθεση της οποιαδήποτε στιγμή σε τόπο που θα υποδειχθεί απο την υπηρεσία μας προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο κατάθεσης αιτούμενος η εξέταση να γίνει μετά τις 16:00».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική