Πολιτική

Προανακριτική για Novartis: Ομηρία από ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτη αναβολή της διαδικασίας

Αρνήθηκαν να αποχωρήσουν Πολάκης-Τζανακόπουλος -  Οι διάλογοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή εμποδίζοντας να ξεκινήσουν οι εργασίες για την σκευωρία της Novartis. Οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης με την αυταρχική λογική του καταληψία και με την συμπαράσταση της ηγεσίας της του κόμματός τους αρνούνται πεισματικά να δεχθούν την απόφαση εξαίρεσή τους.

Επιχειρούν να επιβάλουν την δική τους άποψη κόντρα στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και απειλούν πως αν δεν περάσει το δικό τους θα τινάξουν την διαδικασία στον αέρα.

Προκειμένου δε να ντύσουν με θεσμικό μανδύα τον αντικοινοβουλευτικό τους ακτιβισμό και τον μη σεβασμό βασικών κανόνων της Δημοκρατίας μιλούν για προστασία του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής όταν οι ίδιοι έχουν αποδείξει ότι δεν διστάζουν να κινηθούν στην μεθόριο για να δικαιολογήσουν θεσμικούς ακροβατισμούς όπως η «πλειοψηφία κουρελού» και τα «κοινοβουλευτικά ρετάλια» της περασμένης περιόδου.


4945681

Είναι ενδεικτικό ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη προκαλέσει τριπλή αναβολή της εξέτασης του κρίσιμου μάρτυρα Κωνσταντίνου Φρουζή ενώ ο Παύλος Πολάκης λέγοντας: «και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ» προανήγγειλε ουσιαστικά και νέο αδιέξοδο. Να σημειωθεί ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας έχει καταγγελθεί από τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ως διακινητής «μαύρου» πολιτικού χρήματος, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας.

Να σημειωθεί ότι το νέο επεισόδιο της κοινοβουλευτικής παρωδίας στήθηκε κατά την χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της προανακριτικής.


4945682

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος συνοδευόμενοι από τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της επιτροπής εισήλθαν στην αίθουσα της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους υπάρχει απόφαση εξαίρεσης που σημαίνει ότι η παρουσία τους παραβιάζει το νόμιμο της σύνθεσης της επιτροπής. Η άρνηση των δύο να αποχωρήσουν οδήγησε τον πρόεδρο της προανακριτικής Γιάννη Μπούγα σε αναβολή των εργασιών ενώ βγαίνοντας από την αίθουσα ο Π. Πολάκης προειδοποίησε «εδώ θα είμαστε και την επόμενη φορά». Επίσης, και ο Δ. Τζανακόπουλος σε ερώτηση για την στάση που θα τηρήσουν στην επόμενη συνεδρίαση απάντησε «θα πράξουμε το συνταγματικό μας καθήκον».

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος της προανακριτικής Γιάννης Μπούγας ζήτησε από τους Πολάκη – Τζανακόπουλο να αποχωρήσουν από την αίθουσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Σπ. Λάππας: Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου

Γ. Μπούγας: Για να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει να υπάρχει νόμιμη σύνθεση και με την παρουσία των δύο δεν υπάρχει. κ. Λάππα εκπροσωπείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντήστε μου: θα αποχωρήσουν οι Τζανακόπουλος – Πολάκης;».

Σπ. Λάππας: Εχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία. Θ;α αποφασίσουν οι ίδιοι»

Δ. Τζανακόπουλος: παραβιάζετε το Σύνταγμα. Εγώ είμαι εδώ κατ εντολή του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα».

Υπο αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της προανακριτικής ανακοίνωσε την νέα αναβολή της συνεδρίασης «λόγω μη νόμιμης σύνθεσης».

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός προγραμματισμός περιελάμβανε την εξέταση του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, όμως οι εξελίξεις οδήγησαν σε νέα ακύρωση της κατάθεσή του. Από την πλευρά της ΝΔ επισημαίνεται ότι «πλέον είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να εξεταστεί ο συγκεκριμένος μάρτυρας».

Κατά την έξοδο των βουλευτών της ΝΔ από την αίθουσα διημείφθη και ο εξής διάλογος μεταξύ του κ. Δημήτρη Μαρκόπουλου και Ολγας Γεροβασίλη:

Ολ. Γεροβασίλη: τι έγινε Μαρκόπουλε; Η πλειοψηφία αποχωρεί πρώτη;

Δ. Μαρκόπουλος: κάποιοι σύντροφοί σου δεν θέλουν να εξεταστεί ο Φρουζής. Εχετε κανει αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Πολάκη. Αυτός χαράσσει την γραμμή

Ολ. Γεροβασίλη: θα τον πάμε και για πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι πότε είναι διατεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίζει τις συνεδριάσεις της προανακριτικής καθώς – για την ώρα – φαίνεται πως η ηγεσία του δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος από την παρακώλυση των ερευνών. Πάντως, η ΝΔ δεν φαίνεται διατεθειμένη να ζητήσει την επέμβαση της φρουράς του κοινοβουλίου προκειμένου να διαφυλαχθεί η λειτουργία της επιτροπής και στελέχη της υποστηρίζουν πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αυτοεξευτελίζεται ας συνεχίσει αυτή την τακτική».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική