5 Δεκεμβρίου 2022

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στη θεσμική κανονικότητα μετά τους τσαμπουκάδες Πολάκη

Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση

Επιστροφή σε θεσμική κανονικότητα φαίνεται πως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εργασίες της προανακριτικής για την σκευωρία Novartis μετά από ένα μπαράζ τραμπουκισμών, απειλών και παρακμιακών ακτιβισμών.

Το στίγμα της αλλαγής στην συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται στην επιστολή του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη διαφωνία του για την απόφαση εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλο Πολάκη και ζητά παρέμβαση του κ. Τασούλα για την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης». Ωστόσο, στο κείμενο αποφεύγει την χρήση  ακραίων εκφράσεων που ακούστηκαν από βουλευτές του όπως «χουντο-επιτροπή» και «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», μιλά ωστόσο για «βάναυση στέρηση των κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων».

Η διάθεση αναπροσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ και η αναζήτηση διεξόδου από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει προκύπτει και από την γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Πολάκη και εκτίμησε ότι μια «μέση λύση» θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο για τη συνέχιση της λειτουργίας της προανακριτικής.

«Δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον Πρόεδρο (της Βουλής) να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του στην επιστολή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στο ερώτημα αν οι δηλώσεις του κ. Πολάκη ότι θα αποχωρήσει μόνο με τη συνδρομή της φρουράς από την προανακριτική αποτελούν και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι είναι «προσωπική του άποψη» και πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται θεσμικά.

Επίσης, στην ερώτηση αν το αδιέξοδο αίρεται μόνο με την ακύρωση της χθεσινής απόφασης για την εξαίρεση των δύο βουλευτών απάντησε «δεν είναι μόνο αυτή η λύση. Θα μπορούσε να είναι μια ενδιάμεση» σημειώνοντας ότι μια νέα γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες. 

Στην συνέχεια βέβαια η κυρία Γεροβασίλη επιχείρησε να «μαζέψει» όσα η ίδια δήλωσε σε δημοσιογράφους περι αποστάσεων από την τακτική Πολάκη  δείγμα ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν πολλές και ετερόκλιτες τάσεις για την στάση του κόμματος στην προανακριτική.

Τασούλας: O ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τους τραμπουκισμούς

Πάντως, ο Πρόεδρος  της Βουλής Κ. Τασούλας μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες δεν χωρούν τραμπουκισμούς, απειλές και ακτιβισμούς.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει απάντηση στην επιστολή Τσίπρα εως την ερχόμενη Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση που θα δοθεί στα προσχώματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής θα είναι «στο πλαίσιο των κανόνων της Δημοκρατίας και όχι του τραμπουκισμού».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «παρακμιακό φαινόμενο» της απειλές του κ. Παύλου Πολάκη πως θα εισβάλλει στην συνεδρίαση της επιτροπής και ότι θα αποχωρήσει μόνο με την συνδρομή της φρουράς αν και εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί στα άκρα.

Επίσης, ο κ. Τασούλας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι η προανακριτική έχει το δικαίωμα να εξαιρεί μέλη της ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη Γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου που το επιβεβαιώνει. «Αν εκείνη η γνωμοδότηση συντάχθηκε για εξεταστική επιτροπή εκτιμώ ότι θα ισχύει ακόμα περισσότερο και για μια προανακριτική» είπε μεταξύ άλλων.

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος παρατήρησε πως είναι εσφαλμένη η βάση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ που επαναλαμβάνονται στην επιστολή Τσίπρα καθώς εξήγησε ότι η απόφαση της Ολομέλειας αφορά την συγκρότηση της προανακριτικής και όχι το ποια συγκεκριμένα μέλη θα μετέχουν.

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας ερωτώμενος για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε πως «ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο ή άδικο θα το λύσουμε δημοκρατικά και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες και απειλές» ενώ υπενθύμισε ότι «όταν κάποιος κάνει αίτημα αντισυνταγματικότητας για διατάξεις ενός νομοσχεδίου και αυτό το αίτημα απορρίπτεται δεν ξαπλώνει στην αίθουσα της Ολομέλειας επιμένοντας να γίνει το δικό του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή έχει δίκαιο ή άδικο αλλά αυτό δεν λύνεται με τον τρόπο που επιχείρησαν να το κάνουν οι συνάδελφοι. Δεν λύνεται με απειλές, τραμπουκισμούς και ακτιβισμούς. Λύνεται με αποφάσεις της πλειοψηφίας» είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά την απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή με την οποία θα ζητά την αντικατάσταση των δύο βουλευτών.

Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση

Πλέον, τις επόμενες ώρες αναμένεται και επισήμως η απάντηση του κ. Τασούλα στην επιστολή Τσίπρα. Το περιεχόμενό της θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα αποδείξουν εάν η διάθεσή της για επιστροφή στην θεσμική κανονικότητα είναι ειλικρινής. Σε κάθε περίπτωση η νέα συνεδρίαση της προανακριτικής έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη με προγραμματισμό την εξέταση του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή.Πολιτική