Πολιτική

Προανακριτική για τη Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι το πρόσωπο που κατέθεσε στο FBI

Στο φως όλο το παρασκήνιο που έστησε ο μηχανισμός Ρασπούτιν για να εξυπηρετήσει το αφήγημα του «μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου»  – Οκτώ άγνωστες μέχρι σήμερα εκθέσεις του FBI στην προανακριτική για τη Novartis κατέθεσε ο Αγγελής

Το ίδιο πρόσωπο ο μάρτυρας που κατέθεσε στο FBI και ο περίφημος «κουκουλοφόρος» «Μάξιμος Σαράφης».

Το παρασκήνιο που έστησε ο μηχανισμός Ρασπούτιν προκειμένου να εξυπηρετήσει το αφήγημα του δήθεν μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου αποδομούν τα νέα στοιχεία – φωτιά που διαβιβάστηκαν στην προανακριτική της Βουλής η οποία ερευνά την σκευωρία Novartis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε στην επιτροπή οκτώ εκθέσεις του FBI – αρκετές εκ των οποίων άγνωστες έως σήμερα – οι οποίες ρίχνουν περισσότερο φως στις σκοτεινές μεθοδεύσεις που κατασκεύασαν τις διώξεις κατά των δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της προανακριτικής, από τα νέα ευρήματα προκύπτει πως ο μάρτυρας που κατέθεσε στο FBI και ο περίφημος “κουκουλοφόρος” “Μάξιμος Σαράφης” είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ενέπλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ το FBI σε fake news;

Πιο αναλυτικά, η προανακριτική έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών εγγράφων που το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν παράτυπα στο συρτάρι της εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να καλλιεργείται η εντύπωση πως “άκρως απόρρητες” εκθέσεις “καίνε Έλληνες πολιτικούς”.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 με την διαβίβαση της δικογραφίας κατά των 10 πολιτικών στην Βουλή, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μόλις δύο εκθέσεις.

Σήμερα, τα μέλη της επιτροπής έχουν εντοπίσει 8 πληροφοριακά σημειώματα του FBI που εστάλησαν από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν άλλα 4 που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελής, τα επίμαχα έγγραφα είναι αδιαβάθμητα (“unclassified”) και όχι απόρρητα όπως υποστήριζε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Επίσης, το περιεχόμενό τους κάθε άλλο παρά ενισχύει το αφήγημα του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους. Απεναντίας επιβεβαιώνουν πως το FBI δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών καθώς οι Αμερικάνοι επαναλαμβάνουν διαρκώς, ότι τα στοιχεία αποτελούν μέρος καταγγελιών μαρτύρων και όχι αποδείξεις που οδηγούν σε νομικά συμπεράσματα.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τις δεκάδες σελίδες των επίμαχων εγγράφων, οι αμερικανικές αρχές κατέγραφαν σε πληροφοριακές εκθέσεις όσα κατέθεταν οι μάρτυρες.

Στην συνέχεια, οι πληροφορίες των μαρτύρων ελέγχονταν για την εγκυρότητά τους και όσες δεν αποδεικνύονταν αναιρούνταν σε μεταγενέστερες εκθέσεις.

Για παράδειγμα σε έγγραφο με ημερομηνία 25 Μαίου 2017 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως οι δύο Έλληνες μάρτυρες του FBI που κωδικοποιήθηκαν ως C1 και C2 κατήγγειλαν ότι δωροδοκήθηκαν από την Novartis μια σειρά από πρόσωπα μεταξύ των οποίων οι Νίκος Μανιαδάκης, Δημήτρης Λιτζέρης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Στουρνάρας κ.α.

Στην αμέσως επόμενη έκθεση με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2017 και στο αίτημα της κυρίας Τουλουπάκη για διαβίβαση επιπρόσθετων στοιχείων για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, το FBI απαντά ότι τελικά δεν παρασχέθηκαν αποδείξεις.

“Επηρέασαν οι ανωτέρω (Μανιαδάκης, Λιντζέρης κ.α.) ή οποιοσδήποτε άλλος με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων της NOVARTISστην Ελλάδα;” ρωτά συγκεκριμένα η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και το FBI απαντά: “Δεν παρασχέθηκε πληροφορία ως προς το κατά πόσο οι ανωτέρω ή οποιοσδήποτε άλλος επηρέασαν με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων της NOVARTIS στην Ελλάδα”

3+1 ερωτήματα

Υπό αυτά τα δεδομένα δημιουργούνται ερωτήματα και προβληματισμοί για την πραγματική ερευνητική αξία των αμερικανικών εγγράφων και για την νομική αρτιότητα της δικογραφίας που έστειλε η εισαγγελία στην Βουλή το 2018 προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε 10 πολιτικούς.

Ποια η νομική αξία πληροφοριών για τις οποίες το FBI επισημαίνει ότι δεν δεν αποτελούν νομικό συμπέρασμα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως τελικό πραγματικό πόρισμα;

Για ποιο λόγο η κυρία Τουλουπάκη πρόσθεσε στο φάκελο δίωξης δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών στοιχεία για τα οποία το FBI τονίζει επανειλημμένα πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για καθοδήγηση ερευνών;

Γιατί η εισαγγελία Διαφθοράς ενέταξε στην δικογραφία μόλις δύο αμερικανικές εκθέσεις και όχι το σύνολό τους και γιατί δεν συμπεριέλαβε τα ερωτήματα που η ίδια απηύθυνε στο FBI;

Σαράφης και στις ΗΠΑ

Στελέχη της προανακριτικής εκτιμούν πως η εισαγγελία Διαφθοράς ελλείψει ισχυρών αποδεικτικών μέσων προχώρησε σε αποσπασματική χρήση των αμερικανικών εκθέσεων προκειμένου να δημιουργήσει “θεσμικό μανδύα” για τις έωλες καταθέσεις των περίφημων “κουκουλοφόρων” μαρτύρων. Η τεχνητή όπως φαίνεται εμπλοκή του FBI λειτούργησε παραπλανητικά και εξυπηρέτησε την καλλιέργεια εντυπώσεων περί κορυφαίου πολιτικού σκανδάλου. Είναι ενδεικτικό πως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να “τεκμηριώσουν” τις αναφορές τους περί χρηματισμού πολιτικών τους αντιπάλων επισήμαιναν διαρκώς: “είναι στο FBI ΣΥΡΙΖΑ και σκευωροί;”.

Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές που έχουν γνώση όλων των στοιχείων που έχει συλλέξει η προανακριτική χαρακτηρίζουν νομικά άκρως προβληματική την ερευνητική τακτική της κυρίας Τουλουπάκη εξηγώντας ότι απέκρυψε απο την εθνική αντιπροσωπεία και από τον Αρειό Πάγο πως πρόσωπα που κλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές να επιβεβαιώσουν όσα αναφέρονται στα έγγραφα του FBI είναι ίδια με αυτά που κατέθεσαν και στην Αμερική.

Ειδικότερα:

– τον Αύγουστο του 2016 δύο Έλληνες, πρώην στελέχη της Novartis, πηγαίνουν στο FBI προκειμένου να ενταχθούν στην έρευνα για πιθανές παράνομες πληρωμές της εταιρίας προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Οι μάρτυρες κωδικοποιούνται στις αμερικανικές εκθέσεις ως C1 και C2

– Οι αμερικανικές αρχές στέλνουν στην εισαγγελία Διαφθοράς πληροφοριακά σημειώματα με αποσπάσματα των καταθέσεων των δύο μαρτύρων ως βάση έρευνας και όχι ως αποδεικτικό υλικό. Στην πράξη η Ελλάδα καλείται να ερευνήσει εάν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι C1 και C2

– Η εισαγγελία Διαφθοράς από την πλευρά της τι έκανε; Όπως παραδέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη έψαξε και βρήκε τον έναν εκ των δύο μαρτύρων που κατέθεσαν στο FBI (τον C1). Τον “βάφτισε” Μάξιμο Σαράφη και στην πορεία ο Σαράφης επιβεβαίωσε όσα είχε πει στους Αμερικάνους ως C1 διανθίζοντας τις καταγγελίες του με εκτιμήσεις, υποθέσεις και τροχήλατες βαλίτσες για δωροδοκίες πολιτικών.

– Στην συνέχεια και χωρίς άλλες αποδείξεις έστειλε στην Βουλή δικογραφία κατά 10 πολιτικών προσώπων συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή μέρος των αμερικανικών εκθέσεων και όχι το σύνολό τους αποκρύπτοντας με τον τρόπο αυτό πως τα στοιχεία του FBI και των ελληνικών αρχών προέρχονται σε μεγάλο βαθμό απο το ίδιο πρόσωπο.

– Παράλληλα, ο “Μάξιμος Σαράφης” επαναλαμβάνοντας στην Ελλάδα όσα είχε πει και στην Αμερική αύξησε τις πιθανότητες να αποκομίσει οικονομικό όφελος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική