Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Καλούνται οι προστατευόμενοι μάρτυρες – Να μην βγάλουν την κουκούλα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα βρεθούν απέναντι από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής

Την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικό χώρο εκτός κοινοβουλίου δρομολογεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis και την παραθεσμική δράση του μηχανισμού «Ρασπούτιν».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr» το προεδρείο της προανακριτικής έστειλε το πρωί της Τετάρτης επιστολή στον Αρειο Πάγο με την οποία ζητά να οριστεί ο χώρος για την εξέταση του “Μάξιμου Σαράφη” στις 18.2.2020 και ώρα 10 το πρωί και της “Αικατερίνης Κελέση” στις 19.2.2020 στις 11 το πρωί. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η εξέταση θα γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη και Αν. Ζαχαρή που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αρειος Πάγος απάντησε άμεσα δηλώνοντας πως δεν είναι το αρμόδιο όργανο να ικανοποιήσει το αίτημα. Υπό αυτά τα δεδομένα και μετά από σχετική υπόδειξη του ανωτάτου δικαστηρίου το προεδρείο της προανακριτικής έστειλε ξανά την επιστολή προς την Υποδιεύθυνση Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Πιθανότατα σήμερα θα υπάρξει η σχετική απάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Πάντως, βουλευτές εξηγούν πως είναι δύσκολο έως απίθανο να αρνηθεί η υπηρεσία της ΕΛΑΣ την ικανοποίηση του αιτήματος της προανακριτικής. Υποστηρίζουν δε, ότι και στην δική τους περίπτωση θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που υπήρξαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την εξέταση των “Μαράφη” – “Κελέση” απο τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό σημαίνει – όπως αναφέρουν – ότι κλιμάκιο της επιτροπής αποτελούμενο απο τον πρόεδρό της και τους εισηγητές των πέντε κομμάτων που μετέχουν θα μεταβούν στην ΓΑΔΑ για να εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία, χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα που αλλοιώνουν χαρακτηριστικά.

Να μείνει η κουκούλα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα ωστόσο που η προανακριτική επιχειρεί να ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στήσει αναχώματα.

Να σημειωθεί ότι επιθυμία του προεδρείου της επιτροπής είναι η αποκάλυψη της αλήθειας με ενέργειες που δεν παραβιάζουν το αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι δικονομικοί κανόνες. Για το σκοπό αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενώπιον των μελών της επιτροπής εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς κουκούλες, δηλαδή με φυσική παρουσία, αλλά σε καθεστώς και τόπο που εγγυάται την μη δημοσιοποίηση της πραγματικής τους ταυτότητας. Αλλωστε, υπερ της αυτοπρόσωπης εξέτασης τοποθετείται η συντριπτική πλειοψηφία της επιτροπής.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην διατήρηση της “κουκούλας” γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στα υπόλοιπα μέλη της προανακριτικής.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι “Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί”

Υπενθυμίζεται ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες και κατά την διάρκεια της προανακριτικής που συγκρότησε το 2018 κατά των 10 πολιτικών, αποτέλεσε την αιτία για την αποχώρηση των υπολοίπων κομμάτων απο τις εργασίες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική