23 Ιανουαρίου 2021

Προανακριτική Novartis: Μετά τους Αθανασίου, Αγγελή, Ράικου και η Τσατάνη αποκαλύπτει τη δράση του «Ρασπούτιν»

Μίλησε για κύκλωμα που εκτός του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περιελάμβανε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και κάποιους δικαστικούς λειτουργούς που λειτουργούσε σαν «εγκληματική οργάνωση» -«Όσα έλεγε ο Παπαγγελόπουλος για εμένα ήταν στην προκήρυξη των "Πυρήνων της Φωτιάς"», κατήγγειλε η πρώην Εισαγγελέας Εφετών

Την διεύρυνση του καταλόγου των κυνικών παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης διεύρυνε η κυρία Γεωργία Τσατάνη με την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis και την παραθεσμική δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Η πρώην Εισαγγελέας Εφετών περιέγραψε με λεπτομέρειες τις φαιδρές απόπειρες χειραγώγησης συγκεκριμένων δικαστικών υποθέσεων από το δραστήριο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ωμές απειλές προς όσους αντιστέκονταν στα σχέδιά του.

Η κυρία Τσατάνη – που τον Οκτώβριο του 2016 υπήρξε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης – σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της είπε πως «εάν επιθυμείς να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένειά σου», να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Βγενόπουλο και να παραδώσει τον φάκελο στην εισαγγελία Διαφθοράς καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα της εξαπέλυε «άγριο πόλεμο».

Μίλησε μάλιστα για κύκλωμα που εκτός του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περιελάμβανε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και κάποιους δικαστικούς λειτουργούς που λειτουργούσε σαν «εγκληματική οργάνωση».

Η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη στην προανακριτική προστίθεται με αυτές τριών ακόμα ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών οι οποίοι αποκαλύπτοντας παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες κρίσιμες υποθέσεις περιέγραψαν με πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο την δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν.

Τόσο η μαρτυρία της πρώην Εισαγγελέως Εφετών, όσο και οι καταθέσεις του κυρίου Παναγιώτη Αθανασίου, πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, του κ. Ιωάννη Αγγελή, αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και της κυρίας Ελένης Ράικου, πρώην Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, σκιαγραφούν την παραθεσμική λειτουργία ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού ως εξής: Στην αρχή ο κ. Παπαγγελόπουλος ζητούσε την διεκπεραίωση υποθέσεων με συγκεκριμένο τρόπο. Η παρέμβαση λάμβανε μορφή απειλής εάν οι αρμόδιοι εισαγγελείς δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις. Ακολουθούσαν ευθείες απειλές μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ενώ το επόμενο στάδιο περιελάμβανε σειρά πειθαρχικών διώξεων.

Την συγκεκριμένη και επαναλαμβανόμενη αλληλουχία γεγονότων σχολιάζει σε ανακοίνωσή της και η ΝΔ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυρία Τσατάνη:

«Έριξε φως στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου, αποτελώντας την τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό (μετά τους κ.κ εισαγγελείς Ράικου, Αγγελή, Αθανασίου) που περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία:

Η μεθόδευση, όπως περιγράφηκε ήταν η εξής:

1. Πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς δικαστικούς λειτουργούς για συγκεκριμένες υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν.

2. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν ενδίδουν στις εξωθεσμικές πιέσεις, απειλούνται από τον τέως αναπληρωτή υπουργό.

3. Ακολουθεί στοχοποίηση, κυρίως από δημοσιεύματα του κ.Βαξεβάνη

4. Οι εισαγγελείς αρνούνται να υποκύψουν στα ΜΜΕ που τους χτυπούν.

5. Ύστερα από όλα αυτά, ακολουθεί προσπάθεια πειθαρχικής εξόντωσης τους”.

Ειδικότερα, η κυρία Τσατάνη μιλώντας για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σημείωσε: «Ήμασταν σε συντονιστική συνάντηση εισαγγελέων για την εξέλιξη της προκαταρκτικής έρευνας όταν μπήκε μέσα ο Παπαγγελόπουλος και είπε ότι θα παρακολουθήσει την σύσκεψη γιατί είχε ενδιαφέρον για την υπόθεση. Του ζήτησα να βγει γιατί δεν έχει δικαίωμα να παρευρίσκεται και αυτός μου ζήτησε να παραμείνει διότι ενδιαφέρεται. Τελικώς με πίεση μου αποχώρησε διότι δεν είχε δικαίωμα. Από τότε συνέβησαν τα εξής: Τον Αύγουστο του 2015 με πήρε τηλέφωνο ο κ. Βαξεβάνης και μου έθεσε θέμα γιατί επέτρεψα να είναι υποψήφιος ο κ. Ντογιάκος. Του ζήτησα να μην με ξαναενοχλήσει. Μου είπε "μην μου απαντάτε και θα δείτε τι έχω για εσάς"».

Πρόσθεσε δε ότι μετά τις απειλές ξεκίνησαν και οι πειθαρχικοί έλεγχοι.

Η κυρία Τσατάνη – που τον Οκτώβριο του 2016 υπήρξε στόχος βομβιστικής επίθεσης – σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της είπε πως «εάν επιθυμείς να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένειά σου», να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Βγενόπουλο και να παραδώσει τον φάκελο στην εισαγγελία Διαφθοράς καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα της εξαπέλυε «άγριο πόλεμο».

«Στις 22/11/15 και ενώ επιστρέφω με το αυτοκίνητο από το γραφείο στο σπίτι με καλεί ο Παπαγγελόπουλος στο τηλέφωνο και του είπα θα σε καλέσω μόλις φτάσω σπίτι. Όταν έφτασα επικοινώνησα μαζί του κι εκείνος μου είπε: «Γιατί δεν έχεις επιστρέψει τη δικογραφία; Θα ακολουθήσει πόλεμος εις βάρος σου και πρέπει να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου και μετέπειτα σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου, «με δίωξε πειθαρχικά και ανέλαβε και την κρίση της δίωξης που η ίδια έκανε. Και διώκτης και κριτής».

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχει ταύτιση μεταξύ των όσων της προσάπτει ο κ. Παπαγγελόπουλος και των όσων αναγράφονταν στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς μετά την εις βάρος της βομβιστική επίθεση.

«Ότι είπε ο κ Παπαγγελόπουλος για το τι είμαι αναγράφεται επακριβώς στην προκήρυξη των Πυρήνων της Φωτιάς μετά την επίθεση σε βάρος μου. Όλες οι παρεμβάσεις και τρίτων και του Παπαγγελόπουλου αποσκοπούσαν να ασκηθούν διώξεις σε βάρος Βγενοπούλου επειδή είχε εμμονή».

Οι απαντήσεις που έδωσε η κυρία Τσατάνη στις ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη έχουν ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος εισήλθε στη σύσκεψη με τους εισαγγελείς χωρίς να έχει δικαίωμα;

Γ. Τσατάνη: Δεν είχε δικαίωμα και αντέδρασα. Μου είπε οτι ενδιαφέρεται ο ίδιος

Θ. Πλευρης: Στις 14.11.15 σας ζήτησε να επιστρέψετε τον φάκελο την κα. Ράικου;

Γ. Τσατάνη: Ναι για να ασκηθούν διώξεις όπως είπε

Θ. Πλευρης: Ειχε δικαίωμα να σας ζητήσει να επιστρέψετε φάκελο;

Γ. Τσατάνη: Προφανώς όχι.

Θ. Πλευρης: Στις 22.11. 15 σας ξανά ζήτησε επιστροφή του φακέλου με πιέσεις;

Γ. Τσατάνη: Όχι με πιέσεις. Εκβιαστικά μου είπε “ακόμη δεν γύρισες τον φάκελο γιατί δεν τον γύρισες; Εαν δεν συμμορφωθείς θα αρχίσει άγριος πόλεμος σε βάρος σου. Συμμορφώσου, να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένεια σου”

Θ. Πλευρης: Μετα ξεκινησε ο πόλεμος;

Γ. Τσατάνη: Ναι. Δέχθηκα πειθαρχική δίωξη μετά απο επιστολή του Βαξεβάνη και αρχειοθετήθηκε μετά άλλαξε ο νόμος και ανέλαβε η κα Θάνου που έκανε και την δίωξη και την κρίση. Παράλληλα δέχθηκα στοχοποίηση απο δημοσιεύματα κυρίως των Μέσων του Βαξεβάνη.

Θ. Πλευρης: Τα όσα ανέφερε η προκήρυξη Πυρήνων της Φωτιάς;

Γ. Τσατάνη: Ειναι ακριβώς οτι λεει ο κ Παπαγγελόπουλος. Μου ειχε αφαιρεθεί και η φύλαξη

Θ. Πλευρης: Καταγγέλλετε δηλαδή οτι δεχθήκατε πιέσεις εκβιαστικές απο κ Παπαγγελόπουλο δεν ενδώστε και υπηρξε πόλεμος σε βάρος σας με δημοσιεύματα και πειθαρχικά; Διότι τα ίδια λενε και άλλοι εισαγγελικοί λειτουργοί. Οι Ράικου – Αθανασίου – Αγγελής.

Γ. Τσατάνη: Εγω αρνήθηκα να ενδώσω σε πιέσεις και δέχθηκα οχι μονο δημοσίευματα αλλά και πειθαρχικά και τρομοκρατική επίθεση

Θ. Πλευρης: Την πειθαρχική σας δίωξη την ανέλαβε η κυρία Θανου τότε πρόεδρος του ΑΠ και μετέπειτα νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ ειχε αρχειοθετηθεί η υποθεση;

Γ. Τσατανη: Ναι

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, η κ. Τσατάνη ανέφερε:

Δ. Μπιάγκης: Κ. Τσατάνη όλες οι υποθέσεις με τους εισαγγελείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά, έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε όλους, υπάρχουν δημοσιεύματα που χτυπούν τον πυρήνα της προσωπικότητας τους, παντού με τον Α ή Β τρόπο έχουμε την παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου και προηγουμένως μας αναφέρατε για την παρουσία ειδικά του κ. Βαξεβάνη ότι ήταν όργανο ήταν ο τελευταίος τροχός. Έχοντας αυτά τα δεδομένα που οδηγείται η σκέψη σας;

Γ. Τσατάνη: Είναι ακριβώς έτσι. Υπήρχε μεθοδολογία και λυπάμαι γιατί αυτός είναι όρος που χρησιμοποιούμαι στις εγκληματικές οργανώσεις.

Να σημειωθεί ότι η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη στην προανακριτική θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.Πολιτική