11 Μαΐου 2021

Προανακριτική Novartis: Θεσμική απάντηση στο αδιέξοδο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Τασούλα

Θα απαντήσει επι της ουσίας στις αιτιάσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μη σύννομης εξαίρεσης δύο βουλευτών

Θεσμική απάντηση στο αδιέξοδο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει την προανακριτική επιτροπή για την σκευωρία Novartis αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με επιστολή που θα στείλει σήμερα προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ο κ. Τασούλας θα απαντήσει επι της ουσίας στις αιτιάσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μη σύννομης εξαίρεσης δύο βουλευτών (σ.σ. Δ. Τζανακόπουλου, Π. Πολάκη) από την προανακριτική επιτροπή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα επισημάνει πως οι δημοκρατικοί και κοινοβουλευτικοί κανόνες απαιτούν σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και όχι ακτιβισμούς ενώ θα επιχειρήσει να πείσει τον κ. Τσίπρα να αλλάξει άποψη αναφορικά με την εξαίρεση των δύο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες την περασμένη Τρίτη υπογράμμισε ότι το πρόβλημα που ανέκυψε «μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, δεν μπορεί να λυθεί με τραμπουκισμούς και φωνές». «Ολα λύνονται με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας» ανέφερε στο ίδιο πνεύμα για να προσθέσει «πιο συναρπαστική είναι η δύναμη της πειθούς».

Επιπροσθέτως, ερωτώμενος σχετικά με το επιχείρημα του κ. Τσίπρα πως τα μέλη της προανακριτικής δεν μπορούν να αλλάζουν την απόφαση της Ολομέλειας για την σύνθεση της επιτροπής εξήγησε πως «η Ολομέλεια δεν καθόρισε τη σύνθεση της επιτροπής, καθόρισε τη συγκρότηση. Τη σύνθεση την καθόρισε ο πρόεδρος της Βουλής» (σσ στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι με την απόφαση της ολομέλειας ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της ειδικής επιτροπής). «Μου λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, με απόφαση του προέδρου, αλλά απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας. Αυτό είναι λάθος. Η Ολομέλεια αποφάσισε την ύπαρξη, τη συγκρότηση της επιτροπής. Η σύνθεση ορίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής με βάση τις προτάσεις που έστειλαν τα κόμματα», είπε.Πολιτική