Διεθνή

Προβάδισμα 6% των Ενωτικών στη Σκωτία

7CAD258376360E959BB60CBEF8F1D3ED.jpgΠυρετώδεις κινητοποιήσεις και αντιπαραθέσεις αναμένονται τις επόμενες έξι μέρες που απομένουν πριν το δημοψήφισμα στη Σκωτία. Η απειλή της υπερψήφισης του ΝΑΙ κινητοποίησε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Oι κκ Ντέιβιντ Κάμερον, Νικ Κλέγκ και Ντέιβιντ Μίλιμπαντ μεταβαίνουν εσπευσμένα στη Σκωτία. Παράλληλα, μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η δυναμική των Εθνικιστών φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά. Ανάσα πραγματικά έδωσε στους Ενωτικούς η δημοσκόπηση της εταιρίας Survation που δείχνει το ΟΧΙ να προηγείται με 6 ποσοστιαίες μονάδες, 53% για τους Ενωτικούς και 46% για τους Εθνικιστές.

Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, το ΟΧΙ υπερισχύει και στους αναποφάσιστους. Εκλογολόγοι θεωρούν ότι η δυναμική που ανέπτυξαν οι Εθνικιστές την τελευταία εβδομάδα φαίνεται σταδιακά να φθίνει ενώ όλα τα Γραφεία Στοιχημάτων δίνουν 70% στο ΟΧΙ και 30% στο ΝΑΙ.

Την ίδια στιγμή τα νέα σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τον Αλεξ Σάμον, μετά τις ανακοινώσεις των δυο μεγάλων Τραπεζών της Σκωτίας, Loyds και Royal Bank of Scotland, καθώς και του ασφαλιστικού κολοσσού Standard Life, ότι σε περίπτωση υπερψήφισης του ΝΑΙ θα μεταφέρουν την έδρα τους στο Λονδίνο. Εξάλλου, η παντελής απουσία σχεδίου Β για την νομισματική πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν οι Εθνικιστές σε περίπτωση απόσχισης της Σκωτίας, έχει οδηγήσει σε διαρροή επενδυτικών κεφαλαίων, γεγονός που αποκρύπτει επιμελώς το στρατόπεδο στου Σάμον.

Εντωμεταξύ, μιλώντας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνυ, υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της στερλίνας ως νομίσματος του Κράτους της Σκωτίας δίχως την συναίνεση του Λονδίνου, θα απαιτήσει συσσώρευση αποθεματικών πάνω από 100 δις στερλίνες κάτι που για να επιτευχθεί θα πρέπει η οικονομία της Σκωτίας, επί δέκα χρόνια, να σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%.

Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, θα απαιτηθεί για μια δεκαετία, επιβολή σκληρής λιτότητας με περικοπές δημοσίων επενδύσεων και επιδομάτων, το αντίθετο δηλαδή από τον «παράδεισο» που υπόσχεται ο Άλεξ Σάμον. Οι νέες εξελίξεις, ανέστρεψαν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία, με τη στερλίνα να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου στα προηγούμενα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή