Διεθνή

Προβάδισμα ξανά στο «Όχι» ενόψει του σκωτσέζικου δημοψηφίσματος

D0105B6EB640766A82D609B62BBF0544.jpgΤο 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «Όχι» στο ερώτημα για την ανεξαρτησία, με το 48% να τάσσεται υπέρ του «Ναι».

Προβάδισμα στο στρατόπεδο κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δίνει η νεότερη μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «Όχι» στο ερώτημα για την ανεξαρτησία, με το 48% να τάσσεται υπέρ του «Ναι».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία YouGov, η οποία το Σαββατοκύριακο είχε παρουσιάσει τη δημοσκόπηση που έδινε για πρώτη φοράπροβάδισμα στο «Ναι» (51% έναντι 49% για το «Όχι»), προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Λονδίνο και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων του Γουέστμινστερ.

Σημαντική μείωση καταγράφει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που πλέον έξι μέρες πριν το δημοψήφισμα προσδιορίζεται στο 4%.

Οι εφημερίδες του Λονδίνου γράφουν πως πλέον η τάση και η δυναμική που καταγράφεται ευνοεί ξανά το στρατόπεδο όσων θέλουν τη διατήρηση της ένωσης της Σκωτίας με την υπόλοιπη χώρα. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες το στρατόπεδο του «Όχι» κατάφερε να πείσει πολλές γυναίκες και νέους που έχουν ανησυχήσει από τις συνεχείς προειδοποιήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και σχολιαστών κυρίως για τις οικονομικές επιπτώσεις της απόσχισης.

Αυξημένα είναι στη δημοσκόπηση τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τώρα (48% έναντι 42% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως και οι ίδιοι προσωπικά θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε μια ανεξάρτητη Σκωτία (45% έναντι 37% πριν από μία εβδομάδα).

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κατηγορούν το αντίπαλο στρατόπεδο για εκφοβισμό των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της YouGov Πίτερ Κέλνερ, παρά τις κατηγορίες για αρνητική προπαγάνδα οι προειδοποιήσεις των πολιτικών ηγετών του Γουέστμινστερ για τις οικονομικές επιπτώσεις της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Μετά από τις προειδοποιήσεις τραπεζών όπως η RBS και η Lloyds ότι μπορεί να μεταφέρουν την έδρα ή τμήματά τους στο Λονδίνο σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, μεγάλοι όμιλοι λιανικής όπως οι John Lewis, Waitrose και Asda είπαν την Πέμπτη ότι οι τιμές των προϊόντων τους ίσως αυξάνονταν αν οι Σκωτσέζοι επέλεγαν την ανεξαρτησία.

Σε όλα αυτά προστέθηκε και η προειδοποίηση του ΔΝΤ για οικονομική αναταραχή στη Σκωτία σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι».

Πάντως η πλειοψηφία των ανδρών στη Σκωτία, σε ποσοστό 54%, λένε ότι θα δώσουν ψήφο στην ανεξαρτησία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 4.285.323 κάτοικοι της Σκωτίας ηλικίας από 16 ετών και πάνω με δικαίωμα ψήφου έχουν εγγραφεί στους καταλόγους για το δημοψήφισμα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό 97% του συνολικού πληθυσμού άνω των 16 ετών στη Σκωτία. Περίπου 790.000 εξ αυτών έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή