25 Οκτωβρίου 2020

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά – Καλό είναι να μην παίζουν με τις δυνάμεις μας»

Η στάση της Ελλάδας δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε στη Hürriyet ο Τούρκος υπουργός Άμυνας – «Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς» πρόσθεσε για Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μίλησαε στη εφημερίδα Hürriyet και δεν δίαστασε να κατηγορίησει τη στάση της χώρας μας για την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας στα θέματα αυτά, δυσκολεύει την επίλυσή τους σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συμφωνίες. Από την άλλη, με έναν τρόπο χωρίς προηγούμενο στον κόσμο και στην ιστορία, ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια. Αυτό δεν είναι λογικό» ανέφερε αρχικά ο Ακάρ, γύρω από τα ζητήματα στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συνέχισε, λέγοντας: «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν πρέοει να δοκιμάζει τις δυνάμεις μας με αυτό τον τρόπο».Πολιτική