Πολιτική

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο με τα νησιά

Παράπονα για «εκστρατεία της Ελλάδας κατά της Τουρκίας», εξέφρασε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η χώρα του, σε αντίθεση με τη δική μας, επιδιώκει τη «λύση των προβλημάτων».

«Μετά από την εκστρατεία που ξεκίνησε η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, είχαμε χαιρετισμούς στα όρθια με Έλληνες ομολόγους μας στο συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί, είδα τον Δένδια και είχαμε έναν χαιρετισμό ‘στο πόδι’ και ο υπουργός Άμυνάς μας, Χουλουσί Ακάρ είχε χαιρετισμό με τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας. Πέρα από αυτό, δεν υπήρξε καμία άλλη συνάντηση» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Είναι η σειρά μας να φιλοξενήσουμε διμερή συνάντηση, ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό στα μέρη μας. Υπάρχουν συμβουλευτικές συνομιλίες. Η Τουρκία θέλει να λύσει όλα τα προβλήματα ολοκληρωμένα, ωστόσο η Ελλάδα παίζει με τον χρόνο».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ξανά στα «στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά», λέγοντας πως «εξοπλίζοντας τα νησιά, η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο. Φέραμε το θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης».

Ο Τούρκος υπουργός μίλησε και για τις αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δει μέχρι τώρα συγκεκριμένα βήματα από τις δυο χώρες» πάνω σε αυτά που συμφωνήθηκαν, παρά το γεγονός πως σήμερα έγινε γνωστό ότι η Στοκχόλμη προχωρά στην έκδοση ενός καταζητούμενου για απάτη στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε δει να γίνεται κάποιο βήμα από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν εξηγήσεις, αλλά πάντα τονίζουμε ότι θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα. Δεν υπάρχει χρονική πίεση για εμάς. Αυτές είναι οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα συναντηθούν στις 26 Αυγούστου για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μνημόνιο κατανόησης».