Πολιτική

Προκλητικός Ακάρ: «Τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά και στη θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας»

Θέμα «αποστρατικοποίησης των νησιών» έθεσε εκ νέου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε τον εναέριο χώρο.

«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάννη; Τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Όμως βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει. Σε ποιο σημείο του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί. Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί. Σε αυτό πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη. Δεν επιτρέπουμε τέτοιο τετελεσμένο, δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Ακάρ στην εφημερίδα Ηurriyet.

Αλλά και πριν από λίγο, ο Χουλουσί Ακαρ, στην αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη θεωρία της Τουρκίας για την «γαλάζια πατρίδα». 

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσές μας και στη Γαλάζια Πατρίδα μας, όπως και στην Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική