16 Ιανουαρίου 2022

Προκλητικός Πολάκης: Δεν δίνουμε στους γκάνγκστερ ηθικό πλεονέκτημα

Αύριο Κυριακή ολοκληρώνονται οι εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ – Οι τοποθετήσεις Πολάκη, Γεροβασίλη, Βούτση

Στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Πολάκης με το γνωστό του ύφος. Όπως είπε, ο τρόπος να δημιουργηθεί ένα κλίμα και ρεύμα επανόδου και να έρθουν και οι κεντρώοι είναι να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοήτα σημεία κοινωνικά αναγκαία. Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε, «τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα και ρεύμα επανόδου, τότε θα έρθουν και οι κεντρώοι. Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από στόχους που προτείνεις και προβαλλεις. Όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες και γκάνγκστερ δεν μπορείς να τους ραντιζεις με τον βασιλικό του ηθικού πλεονεκτηματος».

Τόνισε ότι καλύφθηκε πλήρως από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρά λέγοντας ότι ήταν σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός. Ωστόσο, όπως είπε, «υπάρχει ένα δίλημμα στην αντιπολιτευτική μας τακτική τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Η μία αντίληψη λέει ότι χάσαμε τις εκλογές επειδή μας γύρισε την πλάτη μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων, των αυτοαπασχολούμενων και του κεντρογενούς χώρου άρα πρέπει να ακολουθήσουμε μετριοπαθη αντιπολίτευση που προβάλλει το ηθικό πλεονέκτημα, να μην κάνει σκανδαλολογία, μην τρομάξουμε τους κεντρώους ώστε να τους πάρουμε μαζί στις εκλογές που σαν ώριμο φρούτο θα πέσει ο μητσοτάκης. Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαϊκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής. Όπως το 800 ευρώ μισθός και 35 ώρες δουλειά, το 2000 ευρώ εισαγωγικός μισθός στους γιατρούς, μια τράπεζα στα χέρια του δημοσιου κλπ. Όταν εκπέμψει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα ξανασυνεγείρει τους 500.000 που δεν ήρθαν στην κάλπη το 2019 αλλά είχαν έρθει το 2015, που θα φέρουν κόσμο που στήριζε βαρουφάκη ακόμα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μεγάλος κορμός είναι όσοι δεν ψήφισαν».

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε ακόμα να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα για την υγεία στοιχεία που ανέφερε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, πόσα χρήματα και με ποια κατανομή κλπ.

Σε σχέση με το κράτος, τόνισε ότι αυτός ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να υπηρετήσει ένα αριστερό πολιτικό σχέδιο για το χτύπημα στην διαπλοκή. Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν τολμηροί και να πούν ότι μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσουν στους δήμους και στις περιφέρειες. «Να αντιστρέψουμε το μοντέλο του προληπτικού ελέγχου του κρατικού μηχανισμού σε ετήσιο έλεγχο των αποκεντρωμένων δομών, υπηρεσίω, δήμων και περιφεριεών».

Ως προς την δικαιοσύνη εισηγήθηκε την ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών με ταχύρρυθμο πρόγραμμα 1000 δικηγόρων που θέλουν να γίνουν δικαστές ώστε να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης. Τέλος τόνισε πως οποιαδήποτε υπόθεση διασπαθισης δημοσίου χρήματος δεν θα πρέπει παίρνει αναβολές πάνω από 2 μηνες. «Έτσι θα δείξουμε την πρόθεση ότι θα τιμωρήσουμε αυτούς που τα έφαγαν», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι «θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και σίγουρα όχι μία λέσχη προβληματισμού. Αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές δεν ξέρω αν θα υπάρχει χώρα για να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες».

«Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας για θέματα όπως το μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των φυλακισμένων και το συστημικό ρατσισμό, σημείωσε ο Νίκος Βούτσης. Πρόσθεσε, πως «το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις τις πολιτικές και τις σχέσεις της αριστεράς με την κοινωνία, δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμβιβασμούς».Πολιτική