18 Απριλίου 2021

Προκλητικός Τατάρ: Θα στηρίξουμε το δικό μας κράτος

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στους Ελληνοκύπριους να μας ελέγχουν στο βορρά, να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους», τόνισε ο Τατάρ 

Εμμένει στη λύση δύο κρατών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω επιμονής στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Αναφέρθηκε και πάλι στο όραμα του για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, θεωρώντας ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές.

Μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας υπό τον Εργκιούλ Ολγκούν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι σήμερα συζήτησαν σε λεπτομέρεια το τι θα γίνει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο.

Στην άτυπη πενταμερή, είπε, θα εκφράσουν όλοι τις νέες τους ιδέες και απόψεις και θα φανεί εάν υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος.

Επανέλαβε ότι βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την Τουρκία πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι πλάι.

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν εταίρος στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι υπενθύμισε και πάλι στην κ. Λουτ τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων το 1963 που οδήγησε τους Τουρκοκύπριους να έχουν διάφορες τοπικές οργανώσεις που έφτασε μέχρι την ίδρυση του ψευδοκράτους κι αυτό θεωρεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ότι είναι το δικαίωμα τους να διοικούν τον εαυτό τους.

Είναι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την κυριαρχία, πρόσθεσε. Γι αυτό, συνέχισε, ο τουρκοκυπριακός «λαός», θα στηρίξει, όπως πάντοτε, το δικαίωμα του για κυριαρχία, ανεξαρτησία, ελευθερία και διοίκησης του εαυτού του.

Επανέλαβε τα επιχειρήματα για το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά πλέον αναζητεί νέο έδαφος, είπε, υποστηρίζοντας πως στα επιχειρήματα και τις θέσεις του η κ. Λουτ έδειξε κατανόηση.

Με την άτυπη πενταμερή, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, και μπορεί η Κύπρος να είναι ένα μικρό νησί σε αυτή την περιοχή αλλά πολλές χώρες δίδουν σημασία σε αυτό το μικρό νησί.

Λόγω, είπε, της στρατηγικής της θέσης και της σημασίας που δίδουν σημαντικοί παίκτες στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των φυσικών της πόρων.

Ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος προχθές δήλωσε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαφυλάξει τόσο τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε αυτή την περιοχή.

Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, δεν πρόκειται να γυρίσουν σε καθεστώς προ του 1980, ούτε σε θέματα εκλογών, ούτε σε θέματα κυριαρχίας.

Αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική Μακαρίου μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πραξικόπημα αλλά και «την μεγάλη αδικία» με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου 1964.

«Εμείς θα στηρίξουμε το δικό μας κράτος, την δική μας κυριαρχία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ελληνοκύπριους να μας ελέγχουν στο βορρά, να επεκτείνουν την δικαιοδοσία τους στο βορρά», πρόσθεσε ο κ. Τατάρ.Πολιτική