Πολιτική

Προκλητικός Τσελίκ σε Ελλάδα: Κακώς φέρατε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην Ευρώπη

 «Οι διαφορές της ΑΟΖ που προέκυψαν δε μπορούν να λυθούν με την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν

Προκλητική ρητορική χρησιμοποεί και πάλι η Άγκυρα, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, παρά την τοποθέτηση της Αθήνας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, κατά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Τα νέα πυρά από την Τουρκία προς την Ελλάδα, εξαπολύονται μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τσελίκ τόνισε πως «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν επέδειξε την αγένεια που έδειξε στην Άγκυρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως κακώς έφερε τα ελληνοτουρκικά ζητήματα στην Ευρώπη.

«Τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να λυθούν μεταξύ των δύο χωρών και η Ευρώπη δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί», προσέθεσε.

 «Οι διαφορές της ΑΟΖ που προέκυψαν δε μπορούν να λυθούν με την παρουσία γαλλικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις από την πλευρά της Ελλάδας», δήλωσε ακόμη ο Τσελίκ.

Τέλος, τόνισε ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις.

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου: Αυτά είναι τα 25 θέματα της «θετικής ατζέντας»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγκρίθηκε κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίον είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο κατάλογος, όπως γίνεται γνωστό, περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα).

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική