8 Μαΐου 2021

Eνώ εδώ γιορτάζουν τα 2 χρόνια χωρίς mail Χαρδούβελη: Προληπτικό Μνημόνιο ζητούν οι θεσμοί από την Αθήνα

d-735x459Στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Αθήνα επιμένουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα διεξήχθη το Eurogroup παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πίεση προς τον κ. Τσακαλώτο ήταν μεγάλη και μάλιστα όλοι οι θεσμοί είχαν κοινή θέση αναφορικά με την ανάγκη νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, απορρίπτοντας τις προτάσεις του έλληνα υπουργού.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

«Ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό», τόνισε και έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. «Υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων», ανέφερε ακόμη.

Από πλευράς του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο γάλλος επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ.Ρένγκλινγκ ανέφερε τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μεσοπρόθεσμη βάση.Οικονομία