21 Ιανουαρίου 2022

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ψηφίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα εκδίδεται από τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών, αλλά θα αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ

Έπειτα από 15 περίπου μήνες πανδημίας οι ευρωβουλευτές επέστρεψαν στο Στρασβούργο για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια από τις βασικότερες εργασίες τους είναι, αδιαμφισβήτητα, η ψήφιση του κανονισμού για την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID. Ένα έγγραφο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή το οποίο θα επιστρέψει την ομαλή επαναφορά της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών στα εσωτερικά σύνορα.

Η ολομέλεια της συνόδου ξεκίνησε στις 9 το πρωί (ώρα κεντρικής Ευρώπης) και οι Ευρωβουλευτές, από τους οποίους μόλις το 1/3 εξ αυτών βρέθηκαν με φυσική παρουσία στην πρωτεύουσα της Αλσατίας, συζήτησαν με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς τις τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα εκδίδεται από τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών, αλλά θα αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ, θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα, δείχνοντας το έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε έχοντας ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ (72 ωρών για μοριακό τεστ και 48 για γρήγορο τεστ αντιγόνων), είτε τέλος εάν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Γερμανία , η Κροατία και η Βουλγαρία εκδίδουν ήδη ένα πιστοποιητικό, ωστόσο τα περισσότερα κράτη -μέλη βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών.

Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρει ότι τα κράτη – μέλη δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν περαιτέρω περιορισμούς στους κατόχους των πιστοποιητικών, εκτός εάν προκύψει σοβαρή επιδείνωση της πανδημίας και, πάντα, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, πιέζουν για τη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατό, ωστόσο κάποια άλλα κράτη -μέλη ανησυχούν ότι η υπερβολικά γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχο της πανδημίας, δεδομένου ότι ο ιός μεταλλάσσεται τακτικά και μπορεί να γίνει ανθεκτικός στα εμβόλια.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Επίτροπος Ρέιντερς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη – μέλη ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID, ενώ παράλληλα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως οι νέοι κάτω των 30 ετών) και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών -μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.



Πολιτική