19 Ιανουαρίου 2022

Ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ – Εκτεθειμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ακτιβισμούς του

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διάσωση της ΔΕΗ έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα φορά απομονώθηκε τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής ενώ και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ φάνηκε πως δεν επιθυμεί – τουλάχιστον για την ώρα – την παρουσία της Κουμουνδούρου στους αγώνες της

Στον πολύ πρόσφατο κυβερνητικό του εαυτό προσκρούει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει σκληρή, αριστερή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου και να ηγηθεί ενός αντιπολιτευτικού ρεύματος ενάντια στην πλειοψηφία. Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την διάσωση της ΔΕΗ έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα φορά απομονώθηκε τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής καθώς οι κοινοβουλευτικοί ακτιβισμοί δεν βρήκαν συμπαραστάτες ενώ και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ φάνηκε πως δεν επιθυμεί – τουλάχιστον για την ώρα – την παρουσία της Κουμουνδούρου στους αγώνες της.

Συμπερασματικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα διαχείρισης που εμφάνισε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια της εξουσίας. Λες και το θεσμικό κουστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του πέφτει μεγάλο.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου της ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να κριθεί ως αντισυνταγματική διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων που η ίδια ως κυβέρνηση το 2017 είχε εφαρμόσει για εργαζόμενους θυγατρικής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.


Ο Κ. Χατζηδάκης στην ολομέλεια της Βουλής για την κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ (27.11.2019)

«Εχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε τι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να σώσει την εταιρεία από την χρεοκοπία στην οποία την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε εκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον» εξηγώντας παράλληλα πως αν καταρρεύσει η εταιρεία θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.

«Θέλει θράσος αυτό που κάνετε. Σήμερα συζητούμε το νομοσχέδιο γιατί η δική σας κυβέρνηση διέλυσε την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη» πρόσθεσε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Θανάσης Πλεύρης.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «χρεοκοπία της ΔΕΗ».

Νωρίτερα η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 5 του σχεδίου νόμου δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων καθώς «οι νέες προσλήψεις στην ΔΕΗ δεν θα διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς, επιδόματα κ.α.». Κάλεσε δε την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να αποσύρει την διάταξη.

Να σημειωθεί ότι για το επίμαχο άρθρο το επιστημονικό συμβούλιο του κοινοβουλίου εγείρει προβληματισμό «ως προς το εάν ο εν λόγω περιορισµός της συλλογικής αυτονοµίας είναι σύµφωνος προς την αρχή της αναλογικότητας» ζητώντας περαιτέρω επεξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους που επιβάλλουν την συγκεκριμένη αλλαγή.

Ως προς την νομική ουσία της ενστάσεως ο κ. Πλεύρης απάντησε «Υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου που εισάγει εξαιρέσεις από την αρχή της αναλογικότητας. Επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε δίκαιες και εύλογες περιπτώσεις όταν συντρέχει σοβαρός λόγος δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος αποδέχεται σε σειρά αποφάσεων ότι επιτρέπονται διαφοροποιήσεις υπαλλήλων όταν προσλαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η ένσταση δεν ευσταθεί».

«Υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καταθανασόπουλος υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την προηγούμενη τετραετία. Τόνισε ωστόσο ότι το άρθρο 3 του υπο συζήτηση νομοσχεδίου είναι «αντεργατικό και αντιλαϊκό».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε την κυβέρνηση για μια σειρά πρωτοβουλιών όπως οι διορισμοί των διοικήσεων νοσοκομείων. Αναφορικά με την ΔΕΗ είπε πως το κόμμα του αποδέχεται την ένσταση αντισυνταγματικότητας καθώς είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί στην αιτιολογική έκθεση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Σπ. Λιβανός: Λάθος η επιλογή του 80χρονου στο νοσοκομείο Καρδίτσας

Η αναφορά του κ. Λοβέρδου για την επιλογή προσώπων στα νοσοκομεία προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού που είπε «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προσπαθεί ταχύτατα να αλλάξει την χώρα. Έγινε μια κακή επιλογή σε ένα νοσοκομείο μέσα σε δεκάδες, εκατοντάδες καλές επιλογές που έχουν γίνει. Δεν σχολιάσατε κ. Λοβέρδο ότι εμείς βάλαμε κριτήρια αξιολόγησης στα νοσοκομεία όπως και παντού. Ταυτόχρονα, τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα και επήλθε αλλαγή. Λάθη γίνονται απο αυτούς που πορεύονται. Αυτή η προσπάθεια πολιτικής τοποθέτησης «ίσα βάρκα ίσα πανιά» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευνοήσει το κόμμα σας και καλό θα ήταν να αλλάξετε». Σχετικά δε με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχετε επιχειρήματα και πολιτική στρατηγική».

Δ. Τζανακόπουλος: Ντροπή για την Δημοκρατία ο διορισμός του 80χρονου

Στην εσφαλμένη επιλογή που έγινε για την διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας αναφέρθηκε με σφοδρότητα και ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει σχέδιο για τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας ζωής συνολικά. «Με τους διοικητές των νοσοκομείων όμως τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Διότι το ρουσφέτι αποδίδεται ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το είπε σαφώς ο Πατέρας. Εξαγόρασε τις ψήφους του Πατέρα για μια θέση. Πουλάει το κράτος ως λάφυρο σε αντάλλαγμα λίγων ψήφων! Να τον χαίρεστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ντροπή στη Δημοκρατία. Πρέπει να πάρει θέση γιατί διαφορετικά θα είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στη σύγχρονη πολιτική ιστορία».Πολιτική