Πολιτική

Ψηφοδέλτια ΝΔ: «Πράσινες μεταγραφές» και υποψήφιοι – έκπληξη

Πόσος χρόνος απομένει ως τις εκλογές κανείς δεν ξέρει με ασφάλεια, οι εκλογικές προετοιμασίες στη Ν.Δ., όμως, είναι στο φουλ. Το κυβερνών κόμμα, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα έσπευσε να κάνει τρεις νέες προσθήκες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με μεσαία στελέχη του κόμματος που θα κατευθυνθούν στις λίστες της Ν.Δ., κάτι που καταδεικνύει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Στις αρχές της εβδομάδας και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τρία πρώην «πράσινα» στελέχη: τον Σπύρο Καρανικόλα, άλλοτε αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου επί Φώφης Γεννηματά και εκπρόσωπο του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, τον Απόστολο Σπυρόπουλο, γιο του μακαρίτη Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος προ ημερών παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την τέως υπεύθυνη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ελευθερία Φτακλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία, ενώ η κυρία Φτακλάκη θα είναι στο ψηφοδέλτιο των Δωδεκανήσων. Για τον κ. Καρανικόλα δύσκολα θα υπάρξει θέση σε ψηφοδέλτιο με σταυρό, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί σε μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.


kalpes_art

Απρίλιος ή Μάιος;

Και ενώ οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια εντείνονται, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ως προς τον χρόνο των εκλογών. Διότι, μπορεί οι εκλογές στις αρχές Απριλίου να έχουν σχεδόν προεξοφληθεί και το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. να δουλεύει με ορίζοντα τη 2α ή την 9η Απριλίου ως ημερομηνία της πρώτης κάλπης, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλει να κρατά τις επιλογές του ανοιχτές. Κάπως έτσι επανακάμπτουν τα σενάρια περί πρώτης κάλπης στα μέσα ή προς τα τέλη Μαΐου, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στους συνεργάτες του. «Κάποιες εκλογές θα γίνουν πάντως τον Μάιο», απαντά σιβυλλικά ο πρωθυπουργός.

Υπέρ του σεναρίου του Μαΐου θα μπορούσαν να συνηγορούν μια σειρά στοιχείων. Αρχικά, το σενάριο η Τουρκία να επιχειρήσει κάποια προβοκάτσια στο μεσοδιάστημα των δικών μας εκλογών, λόγω του σεισμού όμως φαντάζει όλο και πιο αδύναμο. Αυτή είναι και η άποψη στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Παράλληλα, η αίσθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Ν.Δ. και όχι εναντίον της, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έλαβε ένα απρόσμενο δώρο με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζει από τη Βουλή και να μην ψηφίζει μια σειρά θετικών μέτρων.

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, και ενώ τελείωνε το ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επιχείρησε να… εκμαιεύσει από τον πρωθυπουργό κάτι περισσότερο ως προς τον χρόνο των εκλογών, ρωτώντας αν το επόμενο ραντεβού θα είναι στο προγραμματισμένο ΚΥΣΕΑ του Απριλίου (σημ.: γίνεται πλέον τακτικά ανά δίμηνο). «Εσύ πας να εκμαιεύσεις ημερομηνία εκλογών», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να κάνει τους παριστάμενους σοφότερους. Δεν είναι, πάντως, λίγα εκείνα τα στελέχη της Ν.Δ. που έχουν γίνει κοινωνοί του σεναρίου «παράτασης» του χρόνου των πολιτικών εξελίξεων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική