28 Μαΐου 2020

Public Issue: Κλειδωμένη η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές – Πόσο το προβάδισμα της ΝΔ

mitsotakis3Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά που μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 12 μονάδες «βλέπει» η γνωστή εταιρία Public Issue. Αυτό εκτιμά ο Γιάννης Μαυρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και ο Γιώργος Συμεωνίδης, αναλυτής στατιστικών υποδειγμάτων της Public Issue.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνάς τους όπως τα καταγράφουν σε κοινό τους άρθρο είναι τα εξής:

1) Τα ποσοστά των δύο σημερινών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στις ευρωεκλογές, αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερα, από τα αντίστοιχα που θα κέρδιζαν, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα αυτό συνάδει με τα ιστορικά δεδομένα του συνόλου των προηγούμενων ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το εκλογικό του ποσοστό κατά 9,8% και η ΝΔ κατά 5%, σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, που είχαν προηγηθεί κατά 8 μήνες.

2) Στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές.

3) Η αναμενόμενη ευρωεκλογική διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται, κατά 2%-5%, της εκτιμώμενης -σήμερα- διαφοράς στη βουλευτική επιρροή τους. Συνεπώς, η διαφορά που θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές είναι λάθος να συγκριθεί με τη διαφορά που καταγράφουν δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Γιάννη Μαυρή και το Γιώργο Συμεωνίδη, το ποσοστό της ΝΔ αναμένεται να κυμανθεί στις ευρωεκλογές, από 30% έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18% έως 24%.

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλες τις προηγούμενες ευρωεκλογές η ΝΔ σημείωσε ποσοστό άνω του 30%, με εξαίρεση την αναμέτρηση του 2014 (Πίνακας 1). Όμως, το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ κατάφερε να κερδίσει μόλις το 27,8% του εκλογικού σώματος, στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που καταγράφει σήμερα στη διευκρινισμένη ψήφο όλων των άξιων λόγου δημοσκοπήσεων», σημειώνει η ανάλυση των ερευνητών.Πολιτική