19 Ιανουαρίου 2022

Πώς σχολιάζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη Δένδια στην Ελβετία

Νίκος Δένδιας και Ιγκνάσιο Κασίς συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ενώ πρόσθεσαν ότι απολύτως καταδικαστέα η εργαλειοποίησή του από χώρες  που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη

Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ελβετία. Μάλιστα η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν και η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια αναλυτική ενημερωση για το ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων το οποίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα και αφού αναγνώρισε τον ήδη σημαντικό ρόλο των ελβετικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (4η χώρα σε επενδύσεις) συζήτησε με τον ομόλογο του την προοπτική ενίσχυσης των ελβετικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ελβετική πλευρά επεσήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας καθώς η Ελλάδα είναι ο προορισμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ελβετών ετησίως. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Ελβετούς.

Νίκος Δένδιας και Ιγκνάσιο Κασίς συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ενώ πρόσθεσαν ότι απολύτως καταδικαστέα η εργαλειοποίησή του από χώρες  που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία ανταλλαγή υποστήριξης υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Ελβετία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους για το 2023-24 και η Ελλάδα αντίστοιχη θέση για την περίοδο 2025-26). Παράλληλα διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και στο ζήτημα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS την οποία η Ελβετία αν και περίκλειστο κράτος έχει υπογράψει.
Πολιτική