29 Ιανουαρίου 2023

Πώς τρεις έμπειροι εισαγγελείς «δένουν» την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο ειδικό δικαστήριο

Με μηνύσεις απειλεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Τον κατάλογο με τις κυνικές παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του πολυπλόκαμου «μηχανισμού Ρασπούτιν» σε κρίσιμες υποθέσεις πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος με στόχο να διωχθούν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να φιμωθούν όσοι της ασκούσαν κριτική έχουν στα χέρια τους τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής μετά την κατάθεση τριών υψηλόβαθμων εισαγγελικών λειτουργών.

Οι αποκαλύψεις του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου κατά την χθεσινή συνεδρίαση αλλά και αυτές που προηγήθηκαν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την πρώην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου εισφέρουν στα μέλη της επιτροπής πρωτόλειες πληροφορίες για για τον τρόπο που στήθηκε η σκευωρία Novartis, τις απόπειρες να τεθεί στο αρχείο πόρισμα με παράτυπες δανειοδοτήσεις της Syriza Bank – όπως είχε χαρακτηριστεί η Τράπεζα Αττικής – αλλά και τις “παραινέσεις” του κ. Παπαγγελόπουλου προς εισαγγελείς για να ασκηθούν διώξεις σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους αλλά και στον κ. Σταύρο Παπασταύρου συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες στηρίχθηκε η ρητορική περί νταβατζήδων της Κουμουνδούρου. Σήμερα ωστόσο αποδεικνύεται ότι πολλές από αυτές κατασκευάστηκαν ή επιχειρήθηκε να χειραγωγηθούν, είτε για να φιλοτεχνήσουν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της προηγούμενης κυβέρνησης είτε για να καλύψουν φιλικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των βασικών αποκαλύψεων του κ. Αγγελή είναι το έγγραφο του FBI που αποκρύφτηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς και δεν συμπεριελήφθη στην δικογραφία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων καθώς έδειχνε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis.

Ακολούθως, η κυρία Ράικου αποκάλυψε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε την “κατασκευή” κατηγορητηρίου με στημένους μάρτυρες προκειμένου να υποστηριχθεί το αφήγημα περι του “μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως Ελληνικού Κράτους” ενώ ο κ. Αθανασίου περιέγραψε τις παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και σε άλλες σημαντικές δικαστικές υποθέσεις.

Οι αποκαλύψεις των έμπειρων λειτουργών της δικαιοσύνης παραπέμπουν σε λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, ενορχηστρωτής του οποίου ήταν το δραστήριο μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εκτελεστικά όργανα συγκεκριμένοι εισαγγελείς, εκδότες και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής τα στοιχεία που έχουν συλλέξει “δένουν” την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο για την τέλεση των αδικημάτων της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, ωστόσο βουλευτές τονίζουν ότι το κατηγορητήριο μπορεί αν διευρυνθεί.

Να σημειωθεί ότι για τις νέες αποκαλύψεις το γραφείο τύπου της ΝΔ δήλωσε μεταξύ άλλων πως “Οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου (μετά τις καταθέσεις Ράικου και Αγγελή) παραπέμπουν στη λειτουργία ενός παρακράτους στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης που θυμίζει σκοτεινά καθεστώτα κι όχι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Ενός παρακράτους που φέρονται ως πρωταγωνιστής ο κ. Παπαγγελόπουλο και ενορχηστρωτής ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμετώπιση αυτού του παρακράτους δεν είναι κομματική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας”

Π. Αθανασίου: Ο Παπαγγελόπουλος μου έλεγε «την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου»

Ειδικότερα, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κατά την έναρξη της κατάθεσή του αναφέρθηκε σε μια φράση του κ. Παπαγγελόπουλου ενδεικτική για τον τρόπο αντίληψης των υπουργικών του καθηκόντων. “Σε μια επίσκεψη μου είπε (ο κ. Παπαγγελόπουλος): “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου” για να προσθέσει στην συνέχεια “Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για τον Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακα και τους καναλάρχες. Ήθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές οτι πως δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανενα φυσικό πρόσωπο”. Οι παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου αφορούσαν και την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενμόπουλου καθώς ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε: “Για τον Βγενοπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει οι ελεγκτές” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “Δεν έχω, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει”. Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε και το ειδικό ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο: «Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω “όχι” και μου απαντά: “Κοίτα να φτιάξεις κάτι;” Έμεινα εμβρόντητος».

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην παραθεσμική παρέμβαση του μηχανισμού Ρασπούτιν στην διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται απο τα μέλη της προανακριτικής ως η σύσταση της ομάδας Παπαγγελόπουλου που στην συνέχεια ανέλαβε να στήσει την υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα είπε ότι το 2015 ο κ. Παπαγγελόπουλος ως υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης Β. Θάνου διαβίβασε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίο επιστολή του εκδότη Ι. Φιλιππάκη που υποστήριζε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου και Μεταξάς είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα. Εξήγησε πως “αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κκαι εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγω που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος δεν ενημερώθηκα. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω οτι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και οχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο”. Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου με την κυρία Ελένη Τουλουπάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπακη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε ο "Παπ" για συντομία”.

Με μηνύσεις απειλεί ο Παπαγγελόπουλος

“Ξέρει καλά ότι όσα ανέφερα είναι αλήθεια. Ας κάνει ό,τι νομίζει…” απαντά ο Π. Αθανασίου

Απο την πλευρά του πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος αντέδρασε στην κατάθεση Αθανασίου με προαναγγελία μηνύσεων. “Εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους . Ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε 3 χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κα Ράϊκου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του. Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μια ολόκληρη εξαετία. Κάποιες καρέκλες έχουν μέλι, κολλάς σ’ αυτές και άντε να ξεκολλήσεις μετά… Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής. Σε αντίθεση με αυτόν θα αντιδράσω άμεσα και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Θα αποκαλύψω όλα τα κατά παραγγελία ψέματά του και για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Αμεση ήταν και η αντίδραση του κ. Αθανασίου ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών είπε: “Ήρθα σήμερα, ορκίστηκα και είπα την αλήθεια. Δεν προσέθεσα τίποτα παραπάνω. Αυτό, ο κύριος Παπαγγελόπουλος το ξέρει πολύ καλά. Γι’ αυτό και είπα σήμερα όσα είπα και ας κάνει ό,τι νομίζει. Ότι και να κάνει εγώ νομίζω ότι θα πάνε στο βρόντο. Γιατί όσα ανέφερα είναι απολύτως αληθή και ο κύριος Παπαγγελόπουλος το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Ουδέν άλλο σχόλιο».

Ελένη Ράϊκου: Είχε απαίτηση να κατασκευαστούν στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ράικου στην τριήμερη κατάθεση ανέφερε μεταξύ άλλων:

– Mου τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: “Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω”. Του απάντησα οτι “εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής”. Και εκείνος μου είπε “μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις”

– Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο, τον ενδιέφερε με κάθε τρόπο να στήσει πολιτικά πρόσωπα.

– Ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία (για πολιτικούς). Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κυρία Τουλουπάκη.

– Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

– Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Νοβάρτις. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».

– Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικής. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής».

Ι. Αγγελής: έγγραφο του FBI δείχνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής ελλήνων πολιτικών.

Υπενθυμίζεται ότι το γαιτανάκι των αποκαλύψεων ξεκίνησε απο την κατάθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή απο την οποία προέκυψαν τουλάχιστον 4 νέα δεδομένα που ενισχύουν το σενάριο της σκευωρίας για την υπόθεση Novartis καθώς επιβεβαιώνουν ότι το FBI είχε κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει στην εισαγγελία Διαφθοράς πως δεν διαθέτει στοιχεία εμπλοκής για Έλληνες πολιτικούς. Τα στοιχεία αυτά απεκρύβησαν και δεν συμπεριελήφθησαν στην δικογραφία κατά των 10 πολιτικών προσώπων που διαβιβάστηκε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018.

Ειδικότερα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς αποκάλυψε πως:

– Την 1.8.2017 το FBI απέστειλε έκθεση στην κυρία Ελένη Τουλουπάκη ενημερώνοντας ότι δεν διαθέτει στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς. Η επίμαχη έκθεση απεκρύβη απο την δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 κατά των 10 πολιτικών προσώπων

– Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28.11.2018 ο νομικός εκπρόσωπος του FBI στην Ελλάδα και συντάκτης των σχετικών εκθέσεων που στάλθηκαν στην εισαγγελία Διαφθοράς τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία χρηματισμού Ελλήνων πολιτικών

– Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα είχε ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου πως οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν στοιχεία εμπλοκής Ελλήνων πολιτικών

– Τον Δεκέμβριο του 2018 στο Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνονται δύο γραμμές. Του “Ρασπούτιν” που διαβεβαίωνε τον Αλ. Τσίπρα πως η δική του στρατηγική θα αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος και των Δ. Τζανακόπουλου – Μ. Καλογήρου που τον προειδοποιούσαν ότι ο “Ρασπούτιν” θα τον οδηγήσει στην καταστροφή. Εκ του αποτελέσματος ο τότε πρωθυπουργός πήγε… εως τέλους με τον “Ρασπούτιν”Πολιτική