Πολιτική

Πυρκαγιές: Σε συναγερμό η κυβέρνηση – Τα σχέδια για τις φωτιές και η μάχη για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

Αγώνας δρόμους για να σβήσουν οι φωτιές πριν δυναμώσουν οι άνεμοι – Το δραματικό διάγγελμα Μητσοτάκη και η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σχέδιο ισχυροποίησης της θέσης για την μάχη στα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, με την συνδρομή και των εναέριων μέσων μετά την δραματική νύχτα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζει την «αντεπίθεση» μπροστά στην αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με τους δυνατούς δυτικούς ανέμους.

Βασική προτεραιότητα του σχεδίου εξακολουθεί να είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και η έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους πολίτες να κινούνται προσεκτικά τις επόμενες εξαιρετικά δύσκολες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες για την εκκένωση περιοχών, όπου χτυπά ο κόκκινος συναγερμός. Από το Μαξίμου, όπου βρίσκεται συνεχίζει να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής του Ενιαίου Κέντρου της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, προκειμένου να δρομολογεί έγκαιρα τις αναγκαίες κινήσεις και δράσεις στις έξι κρίσιμες περιφέρειες, όπως στην Αττική.

«Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης», εξηγούσε με το διάγγελμά του χθες το βράδυ, απευθυνόμενος στους πολίτες με την επισήμανση ότι ο παρατεταμένος καύσωνας μετατρέπει σε «πυριτιδαποθήκη» τη χώρα. «Δυστυχώς τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια απειλητική νύχτα και προβλέποντας επί της ουσίας ένα «άγριο ξημέρωμα» εξαιτίας της έντασης των ανέμων στα επίμαχα σημεία.

Ως εκ τούτου το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θέτει σε κατάσταση συναγερμού τουλάχιστον τις έξι περιφέρειες και υπηρετείται από όλες τις κρατικές δυνάμεις υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας. «Όχι άσκοπες μετακινήσεις» επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη από την πρώτη γραμμή της μάχης, εκτιμώντας ότι η βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσθέτει σημαντικά «όπλα» για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στην Αττική και αλλού. «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», είναι το «σήμα» του πρωθυπουργού ο οποίος με την δήλωσή του υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. «Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και τις άλλες πρόσφατες καταστροφές», συμπλήρωσε δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια της επόμενης μέρας και στην βούληση για την συνεχή βελτίωση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τις πρωτόγνωρες συνθήκες της Κλιματικής Αλλαγής. «Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι, ούτε για δικαιολογίες», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα και προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι δεν είναι τώρα η ώρα της κριτικής ή της αυτοκριτικής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική