Πολιτική

Qatargate: Πώς «ερμηνεύεται» η αποφυλάκιση Παντσέρι – Εντείνονται οι πιέσεις των Βέλγων στην Καϊλή

Θέμα ημερών αποτελεί η αποφυλάκιση του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενου ως «εγκεφάλου» στην πολύκροτη υπόθεση του Qatar-gate. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός παράγοντας των Βρυξελλών θα δει πολύ σύντομα την πόρτα της εξόδου από τις φυλακές, που κρατείτο από τον περασμένο Δεκέμβριο και εξής, αφού θα τεθεί σε καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κατόπιν της συμφωνίας του να διευκολύνει την έρευνα των Βελγικών Αρχών.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με την πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, η οποία παραμένει σε καθεστώς προφυλάκισης, όπως και ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός της, Μαρκ Ταραμπέλα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι συμπλήρωσε αισίως τέσσερις μήνες ως προφυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο. Για το λόγο αυτό, δε δίστασε να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, προκειμένου να τύχει καλύτερων συνθηκών κράτησης, αλλά και με σκοπό τον μετριασμό της όποιας ποινής τελικά του επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, την είδηση της αντικατάστασης της αποφυλάκισης με περιοριστικούς όρους επιβεβαίωσε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντόνιο Παντσέρι, μιλώντας στο RTBF.

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο για τις σχέσεις Ευρωβουλευτών με το Κατάρ, οι ανακριτές είχαν εντοπίσει πάνω από 600.000 ευρώ σε μετρητά στο διαμέρισμα του Παντσέρι, τις Βρυξέλλες. Τελικά, ο πρώην ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι τα χρήματα ήταν προϊόν διαφθοράς και προέρχονταν από τρεις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Μαρόκο, το Κατάρ και τη Μαυριτανία.

Προηγουμένως και υπό το βάρος των στοιχείων, ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα υπόμνημα μετανοίας, αξιοποιώντας το νομοθετικό εκείνο εργαλείο που του επέτρεπε να διαπραγματευτεί μειωμένη ποινή, σε αντάλλαγμα για την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα εγκλήματα του ιδίου ή και των συνεργών του. Πάντως, παρά το βραχιολάκι, οι ακροάσεις του Παντσέρι αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς ο ίδιος άλλωστε θα παραμείνει σταθερά σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ως εκ τούτου, στις βελγικές φυλακές παραμένουν πλέον δύο άτομα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν άμεσα στην πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για την πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να κρατείται στις φυλακές του Χάρεν από την μια, αλλά και τον Βέλγο Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε μεταφερθεί στις φυλακές Marche-en-Famenne.

Μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες να αποφυλακισθεί, εντός του Απριλίου το προδικαστικό συμβούλιο θα επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση, ενώ ο σύντροφός της και στενός βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι επίσης εκτός φυλακής με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επιπρόσθετα, σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη βρίσκεται και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοζολίνο, καθώς αναμένεται δικαστική απόφαση για την παράδοσή του ή μη στις βελγικές αρχές.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι ο Αντόνιο Παντσέρι είχε υπογράψει «μνημόνιο μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, γεγονός που του επέτρεψε τη διαπραγμάτευση και τη μείωση της ποινής με αντάλλαγμα την παροχή «πλήρων και ειλικρινών πληροφοριών» σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και οι συνεργοί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντόνιο Παντσέρι φαίνεται πως πάσχει από οξεία κατάθλιψη, κάτι που ίσως έπαιξε ρόλο για τη συμφωνία του με τις Αρχές, αλλά και στην υπαγωγή του σε καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Μάλιστα, τον ισχυρό περί κατάθλιψής του, επιβεβαιώνουν και ψυχίατροι των φυλακών που κρατείται για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Ταυτόχρονα, όμως, οι καταιγιστικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων της Εύας Καϊλή, η οποία παρέμεινε προφυλακισμένη στις φυλακές του Χάρεν.

Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι, η σχετική απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης αντανακλά την εντεινόμενη ψυχολογική πίεση που επιχειρούν να ασκήσουν προς την Εύα Καϊλή, δείχνοντας της εμμέσως πλην σαφώς την οδό της αποδοχής του κατηγορητηρίου, αλλά και της συνεργασίας της με τις βελγικές Αρχές, όπως συνέβη στην περίπτωση Παντσέρι. Στον αντίποδα, η Εύα Καϊλή εξακολουθεί να δηλώνει κατηγορηματικά αθώα, να αιτείται την υπαγωγή της σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης, αλλά και να εξακολουθεί τον προσωπικό της αγώνα, ώστε να φωτιστεί στο έπακρο η υπόθεση, η οποία την έφερε αντιμέτωπη με τυχόν επιδείνωση της υγείας της.

Παράλληλα, οι όποιες νομικές προσπάθειες υπέρ της κ. Καϊλή υπογραμμίζουν το τεκμήριο της αθωότητας, που δεν παύει σε καμία περίπτωση να ισχύει. Παρά την ευάλωτη κατάσταση της πρώην Αντιπροέδρου του ΕΚ, η οποία δεν έκρυψε πως σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, επιλέγοντας, τελικά να δώσει την μάχη υπέρ της αθωότητάς της, οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου δεν φαίνονται να κάμπτονται από την στάση της κ. Καϊλή που απορρίπτει κάθε κατηγορία εις βάρος της, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία της να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική.

Μέχρι τότε, ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, δεν κρύβει την οργή του με τη δικαιοσύνη και μάλιστα, λίγη ώρα μετά την απόφαση αποφυλάκισης του Παντσέρι, πέρασε στην αντεπίθεση. Ειδικότερα, άφησε να διαρρεύσει πως την Μεγάλη Πέμπτη (13 Απριλίου), όταν και είναι προγραμματισμένη η νέα ακρόαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, ο ίδιος θα είναι όχι μόνο σκληρός στη διαδικασία, αλλά και προκλητικός κατά του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα βελγικά ρεπορτάζ, η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, θεωρεί πρόκληση ότι οι Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφεραν να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι», ενώ αντίθετα, οι Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε συλληφθεί αργότερα, είναι οι μόνοι που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η νομική πλευρά της Καϊλή θα προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου, μετά και την απόρριψη της έφεσής της στην υπόθεση του Qatar Gate. «Πήγαμε στον Άρειο Πάγο, γιατί έτσι, πετυχαίνουμε από τους δύο μήνες να πάμε στον ένα μήνα για να έχουμε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης», δήλωσε σε γραπτή δήλωσή του ο συνήγορος της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» που αποκάλυψε πρώτη την υπόθεση, η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή παρατάθηκε κατά δύο μήνες, με απόφαση του Εφετείου Βρυξελλών για φερόμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Για την ιστορία, η Εύα Καϊλή είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου στις 28 Φεβρουαρίου, ζητώντας από τότε την αποφυλάκισή της με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική