Διεθνή

"Θαύμα" η γερμανοπολωνική συμφιλίωση

FF75D1032C970248F5178C6E708FFE98.jpgΕκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στη Πολωνία και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη γερμανική βουλή.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ αναφέρθηκε στην τεράστια δυστυχία και τον πόνο που προκάλεσε ο «πιο καταστροφικός πόλεμος της ιστορίας», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο κ. Λάμερτ στάθηκε ιδιαίτερα τα όσα δεινά υπέστη η Πολωνία, που γνώρισε τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια γερμανική κατοχή. «Γι΄ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται θαύμα το ότι Πολωνοί και Γερμανοί δεν είναι απλώς γείτονες που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, αλλά φίλοι αγαπημένοι».

Ο Νόρμπερτ Λάμερτ έκανε λόγο για «τη βιομηχανική εξόντωση των ευρωπαίων Εβραίων», υπογραμμίζοντας ότι η Πολωνία είχε μετατραπεί «στο μεγαλύτερο νεκροταφείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Πρότυπο για τους Ανατολικογερμανούς

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με την επίθεση της Γερμανίας του Χίτλερ στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου του 1939.

Με το κίνημα Αλληλεγγύης (Solidarnosc) τη δεκαετία του 1980, υπογράμμισε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής, η Πολωνία έγινε πρότυπο για τους τότε Ανατολικογερμανούς και στη μάχη τους για την ελευθερία.

Παρόντες στην επετειακή εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο νυν πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε τη σημασία της συμφιλίωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι 25 χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους μια νέα γενιά Πολωνών και Γερμανών ζουν και εργάζονται μαζί. «Στέκομαι σήμερα μπροστά σας ως μάρτυρας της συμφιλίωσης», όπως είπε ο πολωνός πρόεδρος.

Η νέα γενιά Γερμανών και Πολωνών

Τι σημασία της συμφιλίωσης και του τρόπου με τον διαχειρίζεται η νέα γενιά την πρόσφατη ιστορία, υπογράμμισαν μιλώντας προς τη Deutsche Welle νέοι από την Πολωνία και τη Γερμανία.
«Ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει», λέει ένας νεαρός Γερμανός, «δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς την ιστορία και ορισμένα πράγματα πρέπει να διερευνώνται, ακόμη κι αν ήταν μια άλλη γενιά τότε. Οι σημερινές γενιές όμως πρέπει να το διαχειρίζονται διαφορετικά».
Ένας νεαρός Πολωνός συμπληρώνει: «Η γενιά που πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ζει πια ή είναι άνω των 80 ετών. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι διαφορετικοί».
«Ό,τι έγινε, έγινε, πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον», προσθέτει λακωνικά ένας Πολωνός».hit.xiti?s=510544&s2=14&p=%CE%98%CE%95%C

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή