25 Ιουνίου 2019

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αμέσως μετά την αποχώρηση της Μέρκελ

05.jpgΑφετηρία των ραγδαίων εξελίξεων είναι το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου αμέσως μετά την αναχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Αθήνα. Το ραντεβού αυτό οδηγεί σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες σε πολιτικό διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Υπουργού Άμυνας που επικαλείται η ηλεκτρονικάη εφημερίδα zougla.gr που διαθέτει πολύ καλή πληροφόρηση από το επιτελείο του ΥΕΘΑ, ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος αναμένεται να προσδιορίσει την εφεξής πορεία του έναντι της κυβέρνησης αφενός και τις προθέσεις του όσον αφορά την προεκλογική τακτική του αφετέρου. Όλα δείχνουν πώς ο Πάνος Καμμένος θα επικαλεστεί την κόκκινη γραμμή που διαθέτει στην φαρέτρα της η παράταξή του και ο ίδιος ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ αίροντας ταυτόχρονα τη στήριξη του στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να έχει λάβει οριστικά την απόφαση να πηδήξει από το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και να ζητήσει από τους βουλευτές του να τηρήσουν αυστηρά την κομματική πειθαρχία στη Βουλή ως προς την επερχόμενη ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών . Κ

Κατόπιν όλων τούτων ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το βράδυ της Παρασκευής να ανακοινώσει πώς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η προβλεπόμενη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης η οποία θα διαρκέσει επί τριήμερο. Την Τετάρτη το βράδυ θα διεξαχθεί και η κρίσιμη ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαμηνύουν πώς έχουν διασφαλίσει πλειοψηφία 151 βουλευτών στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές ο αριθμός αυτός των 151 είναι εφικτός αν προστεθούν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξής 6, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρης, Βασίλης Κόκκαλης (όλοι από τους ΑΝΕΛ) καθώς και ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι και η Κατερίνα Παπακώστα.

Επισημαίνεται πώς τη θετική ψήφο του βουλευτή και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη ακολουθεί ένα ερωτηματικό αφού έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης η πρόθεση του δεν είχε απολύτως ξεκαθαριστεί. Πάντως το Μαξίμου τον συμπεριλαμβάνει στην «Ομάδα των 6» και μαζί με αυτόν θεωρεί πως διαθέτει πλειοψηφία.

Αν δεν τα καταφέρει η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

sofia_loukeri_300x250


Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image