Διεθνή

Ράμα: Να καταργηθεί το «εμπόλεμο» – Να προχωρήσει η οριοθέτηση της ΑΟΖ

2A9291901EFCA5B7C1C75E64BDB5288C.jpgΟ Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντιστραφεί, και θα πρέπει με διάλογο και ισότητα να προχωρήσει.

“Εσωτερικό θέμα της Αλβανίας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της ελληνικής μειονότητας.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Ελληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, δήλωσε ότι “η νέα εδαφική διαίρεση είναι ένα εσωτερικό θέμα της Αλβανίας που ολοκληρώθηκε στο πνεύμα του εθνικού συμφέροντος και της προστασίας χωρίς κανένα δισταγμό για τις ελευθερίες των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων τους”.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντιστραφεί, και θα πρέπει με διάλογο και ισότητα να προχωρήσει. Ο Εντι Ράμα δήλωσε επίσης ότι ζήτησε για άλλη μια φορά την κατάργηση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

“Έχουμε μια πολύ σαφή θέση για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας: διάλογο, ισότητα και βούληση ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατό, σε ένα θέμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές“, υπογράμμισε ο Έντι Ράμα, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε να ακυρωθεί η συμφωνία αυτή. Τον Ιανουάριο του 2010 η συμφωνία κρίθηκε αντισυνταγματική.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε “για άλλη μία φορά την κατάργηση του παράλογου νόμου του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή