6 Ιουλίου 2022

Reuters: Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη και το Ιόνιο

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κρήτης και στο Ιόνιο, σε μια νέα προσπάθεια να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους της εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ανησυχιών σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, όπως δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters κυβερνητικές πηγές.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει παράγει  μικρές ποσότητες πετρελαίου και έχει επιχειρήσεις να διερευνήσει τις προοπτικές της όσον αφορά του υδρογονάνθρακες, αλλά οι χαμηλές τιμές αργού τα προηγούμενα χρόνια και η στροφή προς την πράσινη ενέργεια σταμάτησαν τέτοια σχέδια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι φόβοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο έχουν αυξήσει τις τιμές, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα φέτος και να τη σταματήσει πολύ πριν από το 2030.

Αυτό, σημειώνει το Reuters, έχει αυξήσει την ανάγκη για την Ελλάδα – η οποία καλύπτει περίπου το 40% της ετήσιας ζήτησής της με ρωσικό αέριο – να αξιοποιήσει τους εγχώριους πόρους.

“Τις επόμενες μέρες, η Ελλάδα θα προβεί σε ανακοινώσεις για την επιτάχυνση των ερευνών στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης”, δήλωσε στο Reuters ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

“Το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον απαιτεί από κάθε χώρα να προβεί σε ακόμη πιο αποφασιστικές δράσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια και επάρκεια, αναζητώντας νέες πηγές ενέργειες”, πρόσθεσε η πηγή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη στρατηγική της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ελλάδα είχε ενδείξεις για σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, της τάξης των εκατοντάδων δισ. κυβικών μέτρων, σύμφωνα με πηγές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΔΕΥ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΔΕΥ έχει προτείνει ένα “φιλόδοξο αλλά εφικτό” σχέδιο έρευνας φυσικού αερίου, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν άδειες έρευνας φυσικού αερίου στο Ιόνιο και πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή, ένα σημαντικό βήμα για να αποσαφηνιστεί η θέση και το μέγεθος των πιθανών αποθεμάτων.

Μια κοινοπραξία της TotalEnergies, της ExxonMobil και των Ελληνικών Πετρελαίων κατέχει επίσης άδειες έρευνας για δύο υπεράκτια τεμάχια που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το κράτος θα ήταν πρόθυμο να παραχωρήσει στους επενδυτές περισσότερο χρόνο για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων της περιοχής, εάν το ζητούσαν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.Οικονομία