Διεθνή

RIA: Νέα ρωσική ανθρωπιστική οχηματοπομπή κινείται προς Ουκρανία

E38469C177C58BFADE2802BCEAFFE157.jpgΔεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η ουκρανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την είσοδο των ρωσικών οχημάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Ρωσική οχηματοπομπή 35 φορτηγών, που φέρεται να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, πέρασε τους ρωσικούς τελωνιακούς ελέγχους στην περιοχή του Ντόνετσκ και κατευθύνεται προς την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμενο τελωνιακούς αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η ουκρανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει την είσοδο των ρωσικών οχημάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», την οποία έχουν κηρύξει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε πως η Μόσχα την είχε επισήμως ενημερώσει για την άφιξη της οχηματοπομπής το Σάββατο.

Σημειώνεται πάντως πως νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Αυγούστου η Μόσχα αποφάσισε μονομερώς να στείλει δεκάδες φορτηγά που φέρεται να μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς την πόλη του Λουχάνσκ Δεκάδες οχήματα πέρασαν τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο και προσέγγισαν την πόλη, η οποία τότε πολιορκούνταν από τον ουκρανικό στρατό.

Η κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε ουσιαστικά διπλωματικό επεισόδιο, με το Κίεβο να καταγγέλλει ρωσική εισβολή, θέση που υιοθέτησαν NATO, Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαίοι ηγέτες.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αντέτεινε πως η τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στο Λουχάνσκ την υποχρέωσε να δράσει μονομερώς, καθώς ο έλεγχος του φορτίου κομβόι από τον Ερυθρό Σταυρό δεν είχε ολοκληρωθεί μετά από πολλές μέρες αναμονής.

Τελικά τότε, η ρωσική αυτοκινητοπομπή είχε επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος, όμως η Μόσχα είχε διαμηνύσει πως ήθελε να στείλει δεύτερο φορτίο βοήθειας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή