SelectedΠολιτική

Σαγκάη: Απευθείας επαφές Μητσοτάκη με κινεζικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, καθώς και τους επικεφαλής της Cosco, της ZTE, της Ali Baba, της Τράπεζας της Κίνας και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας

Πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους καθώς και απευθείας επαφών με επιχειρηματικούς κολοσσούς που εδρεύουν στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη ξεκινά από σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στη Σαγκάη για τη μεγάλη Διεθνή Έκθεση China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μια από τις τιμώμενες χώρες.

Εκτός από τον ισχυρό άνδρα του Πεκίνου, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πλαισιώνεται στην επίσκεψή του στην Κίνα και από πολυπληθή αντιπροσωπεία ελληνικών επιχειρήσεων, θα συναντήσει προσωπικά κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες που θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Σαγκάη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού Φόρουμ, ενώ μεταξύ των πολλών επαφών που έχει αυτό τα τριήμερο ξεχωρίζει το γεύμα εργασίας που θα του παραθέσει στο Μέγαρο της COSCO ο πρόεδρος της εταιρείας Ξου Λιρόγκ για να συζητήσουν τα νέα επενδυτικά σχέδια που έχει για τη Ελλάδα η εταιρία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επικεφαλής της Τράπεζας της Κίνας, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, καθώς και της Ali Baba που κυριαρχεί στο χώρο του εμπορίου. Επίσης θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας ανελκυστήρων Kleeman που έχει επεκταθεί με επιτυχία στην αγορά της Κίνας.

Παράλληλα, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με στελέχη δεκάδων κινεζικών εταιρειών σε κατ’ ιδίαν επαφές που θα γίνονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει προβλεφθεί στο ελληνικό περίπτερο που έχει στηθεί στην Έκθεση. Την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης συναντάται με τον Γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σαγκάη, ο οποίος θα του παραθέσει γεύμα, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Σαγκάη βρίσκονται από την κυβέρνηση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού επί Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

Ποιοι κλάδοι αναμένουν κινεζικά κεφάλαια

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, λίγο πριν φθάσει στη Σαγκάη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν εισέλθει σε μία νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ακόμα πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία.

«Ο ακρογωνιαίος λίθος της σχέσης των δύο χωρών συνοψίζεται σε δύο λέξεις: αμοιβαίος σεβασμός ο οποίος πηγάζει από τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά τους και την ισχυρή εμπορική συνεργασία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η 2η έκθεση China International Import Expo, στον ρυθμό της οποίας ζει αυτές τις μέρες η Σαγκάη, συνιστά μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η ισχυρή σινο-ελληνική συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν ήδη κόμβους μέσω των οποίων διέρχονται παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κι ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ζενίθ, συμπληρώνοντας όμως πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και τόνωσης των επενδυτικών ροών. «Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», εξήγησε.

Ξεκαθάρισε ότι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου περιβάλλοντος για το επιχειρείν και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι χώρα ίσων ευκαιριών για όλους τους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected