Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Μάλτας – Δείτε φωτογραφίες

Στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Μάλτας και στην εντατικοποίηση και εμβάθυνση της συνεργασίας των δυο χωρών προς όφελος της ευρύτερης περιφερειακής σταθερότητας, των λαών και των μελλοντικών γενεών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της, στο δείπνο που παρέθεσε, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόρτζ Βέλλα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι «οι χώρες μας βαδίζουν δίπλα-δίπλα στο πέρασμα των αιώνων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η καλή μας συνεργασία θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και προόδου». Σημείωσε επίσης, ότι «Ελλάδα και Μάλτα, με την ιδιαίτερη γεωγραφική τους θέση, αποτέλεσαν κατά το παρελθόν σταυροδρόμι πολιτισμών και βρέθηκαν στο επίκεντρο σημαντικών ιστορικών γεγονότων της ευρωπαϊκής ηπείρου, διατηρώντας από την αρχαιότητα, στενούς ιστορικούς δεσμούς».

Δείτε φωτογραφίες:


sakellaropoulou-deipno3

Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης


sakellaropoulou-deipno4

Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη


sakellaropoulou-deipno1


sakellaropoulou-deipno2

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την κυρία Λίνα Μενδώνη


sakellaropoulou-deipno5

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η επίσκεψή του Προέδρου Βέλλα στην Αθήνα, «επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες εγγράφονται σε ένα κοινό πλαίσιο, με χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα […] Επιβεβαιώνει ακόμη τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ναυτιλία, στην οποία Ελλάδα και Μάλτα κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές, αυτές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, καταστάλαγμα της μακραίωνης και πολυτάραχης πορείας μας στην ιστορία».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «πυξίδα των χωρών μας, που συνιστά άλλωστε τον ακρογωνιαίο λίθο του αξιακού μας συστήματος, είναι το διεθνές δίκαιο, η περιφρούρηση και η διαφύλαξη του οποίου εξασφαλίζει την προοπτική της ασφαλούς πορείας προς την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ειδικότερα, παρατήρησε, ότι «στο σημερινό, ιδιαίτερα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου γινόμαστε μάρτυρες της αναίτιας και απρόκλητης παραβίασης της εθνικής και της εδαφικής κυριαρχίας των κρατών από αναθεωρητικές δυνάμεις, όπως είναι η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από την Ρωσία, το δίκαιο αυτό πρέπει να αποτελεί την πάγια βάση μας στην επιδίωξη της ειρήνης».

Υπογράμμισε επίσης, ότι «είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στην ειλικρινή διάθεση αρμονικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και τον διάλογο. Η σταθερότητα και η συλλογικότητα των αποφάσεων είναι απαραίτητες, προκειμένου να επιδείξουμε την προσήλωσή μας στα κοινά μας ιδεώδη, καθώς και τη βούλησή μας να οικοδομήσουμε ένα δημιουργικό αύριο για τους πολίτες μας».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «Ελλάδα και Μάλτα, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, αναλαμβάνουν και επωμίζονται μεγάλο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην κοινή μας θάλασσα, τη Μεσόγειο. Οι τραγωδίες που διαδραματίζονται στα νερά της, όπου χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν μια καλύτερη τύχη, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, με αποφυγή της εργαλειοποίησής του και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι «οι κοινές μας προκλήσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Η ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα, καθώς και η κλιματική αλλαγή, απαιτούν εντατικοποίηση της συνεργασίας μας προς όφελος των λαών και των μελλοντικών γενεών».

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, καθώς και για την συνεργασία και υποστήριξη, που παρείχε στο πλαίσιο της Ομάδας Arraiolos των Αρχηγών Κρατών, η οποία συνήλθε τον περασμένο Οκτώβριο στη Μάλτα, τόνισε ότι «η χώρα του θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους στενούς εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρω-μεσογειακής Περιφέρειας, καθώς μοιράζονται παρόμοιους στόχους και ανησυχίες, μαζί με πολύ ισχυρές πολιτιστικές σχέσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολυάριθμες επισκέψεις του στην Ελλάδα, υπό διαφορετικές ιδιότητες κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, και σημείωσε ότι «σε συνδυασμό με τις διαρκείς επαφές μου με Έλληνες συναδέλφους ανά τα χρόνια, υπολογίζω με χαρά τον εαυτό μου μεταξύ των γνήσιων συνεργατών και φίλων της όμορφης χώρας σας». Όπως είπε «οι σχέσεις υπήρξαν πάντοτε υποδειγματικές και οι επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο, ωρίμασαν με υγιή και ομαλό τρόπο ανά τις δεκαετίες, όχι μόνο προς όφελός μας αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή μας» και ευχήθηκε η επίσκεψή του στην Αθήνα να δώσει περαιτέρω ώθηση στη διεύρυνση προς μια ευρύτερη κατεύθυνση και στην εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση, ότι «ο τουρισμός είναι ένας ακόμα πρωτογενής τομέας στον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και χαιρετίζω την παρουσία του υπουργού Τουρισμού της Μάλτας, του αξιότιμου κ. Clayton Bartolo, ως μέλους της επίσημης αντιπροσωπείας μου».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική