4 Αυγούστου 2020

Σακελλαροπούλου σε Σχοινά: Η πανδμημία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν στο Προεδρικό Μέγαρο – Στο επίκεντρο η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, η πανδημία, η γενιά του braindrain και το μεταναστευτικό

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής και οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που καλούμαστε να πετύχουμε «δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής».

«Έχουμε μπροστά μας έναν ευρωπαϊκό Ιούλιο όπου αναμένουμε με αισιοδοξία την Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία των αρχηγών -κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πακέτο ανάκαμψης και την οικονομική επανεκκίνηση», τόνισε ο κ. Σχοινάς, που πρόσθεσε ότι για τη χώρα μας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Κι αυτό γιατί θα δώσει πρωτοφανείς πόρους, που θα στηρίξουν την οικονομία και κυρίως τους ασθενέστερους και όσους επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, ενώ θα υπάρξει ελπίδα και στους νέους Έλληνες.

«Ήμουν χθες στην Πάτρα κι έλεγα ας είναι αυτή η γενιά του braindrain , η τελευταία γενιά Ελλήνων που αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αλλαγή σελίδας θα μπορέσει να σημάνει ουσιαστικά και μια νέα εποχή για το οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της επανεκκίνησης των οικονομιών»

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «η πανδημία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «το θέμα της επανεκκίνησης των οικονομιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις χώρες , αλλά ιδίως για τη δική μας» .

Αναφερόμενη στην γενιά του braindrain, υπογράμμισε ότι «έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα προς το παρόν και μακάρι να μην κληθεί να πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο και να πάνε τα πράγματα από δω και πέρα καλύτερα».

Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαροπούλου, είναι ευκαιρία να αποδειχτεί στην πράξη η αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ευρώπης συνολικά και απευθυνόμενη στον κ. Σχοινά, έκανε λόγο για την αρμοδιότητά του, και σε έναν άλλο πολύ σημαντικό τομέα, του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.

Μάλιστα, τόνισε ότι στον τομέα αυτόν, η χώρα μας σηκώνει τεράστιο βάρος , γιατί καλείται να προστατεύσει ανθρώπους κατατρεγμένους και να συνδυάσει αυτήν την οφειλόμενη προστασία, κατά τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο, με την προστασία βεβαίως των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Αυτήν την πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει κι εδώ η Ευρώπη. Προς το παρόν, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει κι έχετε κι εσείς συμβάλει σε αυτό, περιμένουμε με ενδιαφέρον και κάποια αγωνία τολμώ να πω, να δούμε κι εκεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία δεν ήταν στο παρελθόν τόσο επαρκής» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Πολιτική