Πολιτική

Σαμαράς προς Ερντογάν για Κυπριακό: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής διαφοράς»

EE15DAE50B7EB736CE0ED5815A423FF6.jpg «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», απάντησε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όταν η συζήτηση περιστράφηκε στο θέμα της Κύπρου.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Τις πάγιες θέσεις της χώρας πρόβαλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

Στην συνάντηση που διήρκεσε 50 λέπτά και έγινε σε καλό κλίμα μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσπωος κα Σοφία Βούλτεψη ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τον μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών Σινιρλίογλου

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική