21 Ιανουαρίου 2021

Σαμαράς σε Στόλτενμπεργκ: Νησίδα ασφαλείας η Ελλάδα στην περιοχή

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Η πατρίδα βγαίνει από μία μακρόχρονη κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.

Στη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία, καθώς και την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε τους κινδύνους από την εξάπλωση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την πολιτική και διπλωματική επίλυση, που στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε για τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας στηρίζει τις δράσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της Συμμαχίας, ενώ το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι με τον πρωθυπουργό μίλησαν για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υποστήριξε ότι  οι δράσεις της Ρωσίας είναι εκτός διεθνούς νομιότητας ενώ το ISIS απειλεί τη διεθνή ασφάλεια.

«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, που έκλεισε, λέγοντας ότι παρέστη σε άσκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και εντυπωσιάστηκε από τα όσα είδε.Πολιτική