29 Νοεμβρίου 2020

Σε ειδική πλατφόρμα από κινητό θα ψηφίζουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές

Η απομακρυσμένη ψήφος μέσω κινητού ή υπολογιστή θα γίνεται με προσωπικους κωδικους χρηστη 

Εξ αποστασεως με smartphones και tablets θα μετέχουν οι βουλευτές στις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής καθως η πανδημία και προσπάθειες αποφυγης συνωστισμού αναγκαζει την ηγεσία του κοινοβουλίου να επιταχύνει τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο για εφαρμογή σε περίπου δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωστα Τασούλα, αποφασίστηκε μετά τη διαπίστωση ότι το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης ανά 60 βουλευτές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς καταστρατηγούνταν συστηματικά από τους ίδιους τους βουλευτές.

«Το θέμα δεν είναι να μετατρέψουμε την ονομαστική ψηφοφορία σε καψώνι, αλλά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, διευκρινίζοντας ότι από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος τα αιτήματα διεξαγωγής ονομαστικών θα πρέπει να κατατίθενται σε πολύ σύντομο χρόνο από τη στιγμή έναρξης μίας συνεδρίασης, ώστε να ενημερώνονται οι βουλευτές και να προετοιμάζεται η διαδικασία για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική ψήφο.

Την πρόταση της εξ αποστάσεως συμμετοχής στις ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασιλη, κατά το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προσαρμόσει, ώστε το σύστημα να είναι πιο εύχρηστο για τους βουλευτές.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, η απομακρυσμένη ψήφος μέσω κινητού ή υπολογιστή θα γίνεται με προσωπικους κωδικους χρηστη και με την βοήθεια ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα τηρεί υψηλά στάνταρ ασφάλειας.Πολιτική